Изложбата “Скритото море” представя непознатите лица на Черно море и повдига темата за неговото опазване

В Международния ден на Черно море, изложбата отваря темата за тоновете пластмаса, които трябва да бъдат извадени от морето.

В нашето медийно пространство темата за Черно море обикновено присъства в негативен контекст и най-често се свързва със свръхзастрояването, замърсяванията, а напоследък и войната. А личните ни контакти с Черно море най-често се изчерпват с лятната ваканция, прекарана на претъпкан плаж. В деня на Черно море, 31-ви октомври, в галерия “Credo Bonum” открива изложбата “Скритото Море“ на “Черноморски улов”, която сблъсква различните гледните точки, за да представи една различна от клишетата черноморска реалност и да отправи важно предизвикателство, свързано с неговото опазване.


Изложбата включва мащабните панорамни кадри на Иван Атанасов, които представят дивите плажове по Черноморието и провокират зрителя със своята пустота, защото в тях почти отсъстват следи от човешка дейност. Друга гледна точка показва фотографът Неделчо Хазърбасанов, който е запечатал на лента лицата, суровия чар и неподправеното ежедневие на професионалния черноморски риболов. Неговите документални фотографии разказват историята на хората, които освен, че буквално вадят храната си от морето, имат и съществена роля за неговото опазване.

 

Неделчо Назърбасанов

“Скритото море“ отправя и важно послание — в центъра на експозицията ще е инсталация, създадена от извадена от морето 7 тона пластмаса в рамките на кампанията “Най-ценният улов”. Тя стартира през 2020 г. като инициатива на българския бранд рибни продукти “Черноморски улов” и рибарското сдружение “Черноморски изгрев”, в която се включват над 25 кораба от сдружението. За период от 7 месеца те вадят над 7 тона отпадъци от морето, сред които има около 4,5 тона стари рибарски мрежи от пластмаса. 


“Събрахме ценна информация за обхвата на проблема със замърсяването на Черно Море и отпадъците по морското дъно.“ разказва Георги Гавазов от “Черноморски улов”. “Важно за нас е, че в тази кампания видяхме и неизползвания потенциал на черноморския риболовен флот да бъде ключов фактор в опазването на морските ресурси. Сега е време да предприемем повече конкретни, ефикасни стъпки за цялостното решаване на проблема с това, какво правим с пластмасата в нашето море”.

 

Иван Атанасов

В деня на Черно море, с откриването на изложбата ще бъде представено и следващото предизвикателство в проекта — конкурс за творчески решения за преизползване на извадената пластмаса като нещо полезно. Крайна цел на кампанията е да се намерят устойчиви решения за намаляване на замърсяването и рециклиране на извадения отпадък.

 

Неделчо Хазърбасанов

Изложбата и предизвикателството се организират от фондация “За нашето море”, фондация и галерия Credo Bonum и агенция Imp-Act в партньорство с Ценна пластмаса София, Surfrider Foundation, CleanTech Bulgaria и с подкрепата на Черноморски улов.

бюлетин

още реакция