Любомир Далчев: Неспокойният дух

120 години от рождението на художника

Софийска градска художествена галерия ще представи две изложби: в залите си и в галерия „Васка Емануилова“ по повод 120 години от рождението на изключителния скулптор Любомир Далчев. Експозициите в различните пространства ще срещнат публиката с различни аспекти от многообразното му творчество.

Автопортрет 1977, теракота

В залите на СГХГ чрез 40 произведения, представителни за стилистиката на двата периода в изкуството на Любомир Далчев, се разкрива развитието на авторския му почерк. Документалните филми, свързани с живота и творчеството на Далчев, както и създадените специално за изложбата видеоинсталации, свързани с конкретни паметници и декоративно-монументални произведения от различни десетилетия ще обогатят историята за бележития скулптор. Разказ, труден за реконструиране по различни причини – творби в неизвестност, унищожени произведения и непубликувани скулптури.

В галерия „Васка Емануилова“ експозицията „Продължение на разказа…“, предлага среща с фотографии от ателието, нереализирани проекти, документални и архивни материали, непоказвани камерни произведения и рисунки.

Победа, 1974

Между двете галерии и по средата на пътя в пространството между църквата „Св. София“ и Централния военен клуб може да бъде посетена и единствената скулптурна галерия на открито в България, която съществува от 1974 г. Съставена е от произведения на Любомир Далчев, собственост на СГХГ. Негови творби са разположени и около Градската галерия, в Княжеската градина, градината до Художествената академия и на други места.