Номинирани в категория АвангАрт I Дизайн и мода

Време е да разберем кои кандидатури попадат в краткия списък на наградите „АртАкция на годината“.

Журито в направление Дизайн и мода, излъчени от Fashion Days, са Мария Гальова - главен редактор на едно от най-емблематичните модни списания в България, дизайнерът, моден критик и преподавател Николай Пачев и Сандра Клинчева, костюмен дизайнер, стилист, преподавател и моден редактор. След като дискутираха получените номинациии, отличиха пет, които попадат в краткия списък на наградите. Те ще имат възможност да изложат творбите си на специално събитие АвангАрт Showroom by Fashion Days - Изложба на финалистите в АртАкция на годината I Дизайн и модаИзложбата ще представи творбите на отличените на 10 и 11 юни в галерия Vivacom Art Hall на ул. „Оборище“ 5. Основната цел на събитието е да даде възможност за изява на млади български артисти с нетрадиционен художествен почерк, свежи идеи и новаторски стил и да запознае публиката с работата им отблизо. Куратор ще бъде Мариета Ценова.

Ето и кой попада в краткия списък:

ХРАБЪР*

С всяка изминала година все повече български села остават на ръба на обезлюдяването. Този процес носи изолация на възрастните жители, които често се нуждаят от приятелство и подкрепа. Затова Крис Захариев и Крис Макаров създават ХРАБЪР* - българският стрийт бранд, роден с мисия. Идеята е дрехите да бъдат мост, който свързва градските хора със селските каузи, като от приходите на всеки артикул се даряват 10% в помощ на нуждаещите се.


Пола Попова 

Номинацията е за костюмите в танцовия театър "Последният залез", в който артисти от България и Германия се сплотяват в идея за здравето на хората и планетата. Пърформънсът е част от кампанията на Грийнпийс за забрана на рекламите на изкопаемите горива, a режисьори са Коста Каракашян, Антония Георгиева и Карлос Айер.

DB Hope

Double Hope пише върху памук и лен. Красивите истории от живота. Нещата, които ни се иска да си кажем или си казваме, въпреки всичко. Посветен е на една майка, Надежда.