Фокус Украйна: Международен фестивал на етнографското кино "ОКО"

Фестивалът ще гостува в Дом на киното от 24 до 26 май.

Специална украинска филмова програма ще бъде излъчена в рамките на Международния фестивал на етнографското кино «ОКО» в Дома на кино «София». В дните от 24 до 26 май ще бъде представена подборка от филми от различни региони на Украйна.

Програмата включва 3 късометражни и 3 пълномтеражни документални филма, които разказват истории за народа на Украйна. На 24 май ще започнем нашето пътуване от Донбас, и това пътуване ще започне с една поетична късометражна лента за Мариупол и с противоречивия, но много откровен пълнометражен филм, заснет във влака, свързващ Киев и Донбас. На 25 май ще се преместим в западната част на Украйна и ще се задълбочим в уникалните традиции на нейните жители. На 26 май ще приключим нашето филмово турне в слънчева украинска Бесарабия, усещайки през екрана нейното изключително гостоприемство и силно чувство за идентичност.


Всеки ден след прожекциите ще има разговори в Zoom с режисьорите на филмите.

С тази програма искаме да покажем колко разнообразна и богата е Украйна, как е обединена от всеотдайната любов на гражданите към своята земя. Тези филми ще дадат възможност да опознаят Украйна на тези, които не са били там преди. А за украинците това ще бъде шанс да се насладят на дълбоки лични прозрения за Донбас, Задкарпатието или Бесарабия, които ще ни бъдат разкрити благодарение на режисьорите.

Директорът на филмовия фестивала Татяна Станева споделя:

Нашият фестивал проповядва толерантност, неговата мисия е да създава междукултурен диалог. Да говорим за това, за което обикновено се мълчи. Културата е основата на всяко общуване и взаимодействие, най-мощното оръжие и инструмент за влияние.
Сигурна съм, че ако имаше повече етнографски филми и филмови фестивали, ако хората гледаха повече такива филми, войните щяха да са по-малко.
Украйна е невероятно богата на разнообразие и красота, дълбочина на културата, която искаме да споделим с вас. Искаме светът да я познава не само заради Чернобил, Майданите, революциите и войната, но и заради мощната култура и етнография, с които изобилства. Въпреки че никога вече няма да можем да забравим войната... Елате да говорим. Чрез филмите. За красотата и болката на нашата и вашата страна. За нея и нейните рани и кодове. Хайде да поговорим.

По време етнографския филмов маратон на «ОКО» в пространствата на Дома на киното «София» ще бъде експонирана и специална фотографска изложба, която частично ще покаже красотата на регионите, представени в Специалната украинска програма.

бюлетин

още реакция