Гласувай за Нобеловата награда за литература

Читателите избират кой да е носител на „алтернативния" Нобел.

Ако някога сте искали да гласувате за Нобелова награда за литература, то сега може да го направите. Както АртАкция съобщи преди време, през есента на тази година наградата няма да бъде връчена. Въпреки това обаче, традицията ще бъде спазена, благодарение на дълъг и доста вълнуващ списък с автори, подготвен от шведските библиотекари. Движението им носи името "Нова академия", а общото мнение, което споделят, важи за всяко едно изкуство, особено в днешно време:

Във времена, когато човешките ценности са поставени под въпрос, литературата е още по-важен фактор, за да се спре налаганата култура на мълчание и потисничество.

Списъкът с имена е много богат и в него влизат любими писатели от цял свят. Откриваме очакваните номинирани Амос Оз, Харуки Мураками, Кормак Маккарти и Маргарет Атууд, но също и носителката на Ман Букър Олга Токарчук, Пол Остър, Дон ДелиЛо, Елена Феранте, Пати Смит и други. Не по-малка важност трябва да отделим и на съотношението 50:50 мъже и жени. Припомняме, че от 114 носители на Нобеловата награда, жените са едва 14.

До 14 август всички можем да гласуваме ето тук, а малко след това ще бъде публикуван и пълен списък с номинираните. 

Мураками

Иън Макюън

Сири Хуствет и Пол Остър

нобел

бюлетин

още реакция