Яна Лозева със самостоятелна изложба

Гледаме образите от книгата ѝ „Басейн Рай“ в галерия „Васка Емануилова“.

На главната улица в Любимец има една стена с голям надпис “Басейн Рай”, който винаги ми и е изглеждал като магически остатък от друго време. Прозаичната част от историята е, че така се казва градския плувен басейн и сега.

Това разказва Яна Лозева за заглавието на втората ѝ артистична книга „Басейн Рай“ в интервю за АртАкция. Oбразите от книгата на Яна може да видите и в самостоятелната ѝ изложба „Басейн Рай“ от 20 април до 19 май 2022 г. в галерия „Васка Емануилова“. Всички снимки принадлежат към едно място, познато на авторката още от детството ѝ. За нея това място е остров на времето, късче (басейн) рай, в който отделните мигове се оглеждат във вечността.


Има нещо особено драматично в лятото – все едно всички прожектори на сцената работят. Дните са дълги, вечерите топли, има нещо извънредно.

Фотографиите са свързани със съзерцание и наслада от моментите и детайлите на обикновения живот. Те оформят разказ за детството и детето, който всеки може да припознае като част от своя живот. Миговете на безгрижност и игри са моменти, в които се оглежда вечността с чистите си райски очи. Тази идея на авторката е нишка, която преминава през цялата изложба, като около нея се развиват различни кратки поетични истории. 


В пространството на галерия „Васка Емануилова“ авторката работи с постоянната експозиция с произведения на Васка Емануилова и най-вече с детските портрети. Те са аспект от творчеството на скулпторката, който по-рядко присъства в изложби и е по-малко изследван от изкуствоведите.