Най-въздействащите филми на пролетното издание на „MASTER OF ART“

4 града ще посрещнат най-доброто докуменално кино за изкуство от последните години

Пролетното издание на 7-ия филмов фестивал „Master of Art“ ще бъде открито на 7 април в 7:00 часа вечерта в София и Варна с американския документален филм „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди. Домакини на събитието са съответно кино „Люмиер“ на НДК и Фестивален и конгресен център - Варна. В същия ден от 18.00 ч. филмът ще бъде представен в Стара Загора. На 8 април от 18.30 ч. вълнуващият документален разказ, сниман в продължение на 39 години, ще открие и изданието на кинофестивала в Пловдив.

Фестивалът стартира и поредицата MASTER OF MEMORY, като тази година ще бъдат отбелязани 15 години от смъртта на големия български актьор Константин Коцев. На 28 и 29 април при вход свободен в кино „Одеон“ ще бъдат излъчени филмите ПЕНЛЕВЕ на реж. Георги Стоянов и ГОЛА СЪВЕСТ на реж. Милен Николов. Четири документални филма, свързани с украинската култура и изкуство ще бъдат представени като част от ФОКУС УКРАЙНА. Във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“ в пет последователни дни от 11 до 15 април. Представяме някои от най-интересните филми, които може да гледате по време на „Master of Art“


СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА

„Ерик Ривалус – въвлечен във войната“ 


На 17 април в Дома на киното ще се състои световната премиера на документалния филм „Ерик Ривалус – въвлече във войната“ – продукция на Великобрирания, под режисурата на Марги Кинмонт. Филмът разказва истинската история на един от най-великите английски художници на 20-ти век – Ерик Равилиус. Резултат от кръстосания огън на военните битки отпреди 80 години, неговото наследство сякаш потъва без следа. Досега. Това е първият документален филм за този художник, в който разказът е предаден с неговите думи, чрез непозната досега лична кореспонденция, и включва интервюта със съвременни именити артисти като Ай Вейвей, Алън Бенет, Грейсън Пери и Робърт Макфарлейн.

 

ФОКУС УКРАЙН

„Мечтание по миналото: старата музика в Украйна“ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) е филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тези традиции. Изпълнителят на лютня Олег Тимофеев пристига в Украйна, за да преподава старинна музика и скоро разбира, че там почти не се свирят подобни произведения. Но пък открива музиката на Украйна, нейните народни песни и вокалните литургии.

„Рози: филм-кабаре“ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко) е украински трагикомичен документален мюзикъл. Проследени са съдбите на седем актриси от интелектуалното фрийк-кабаре „Дах Дотърс Бенд”. По време на историческата Майдан Революция от 2014 г., те използват своето изкуство като начин да реагират на събитията и да разберат суровата реалност на днешна Украйна с мъдрост и надежда. Политическо кабаре, което постига своята магическа сила, съчетавайки радостта от живота и ужасите на една разрушителна война.