Мачът за третото място, днес, 14 юли

А утре е финалът! Днес играят Жорж Реми - Ерже vs Алан Александър Милн

Предпоследен коментар на любими ни Светлозар Желев!

Бързо мина и това Световно първенство. Ще се играе мача за трето и четвърто място между два отбора, които вече се срещнаха в предварителната фаза, и загубиха полуфиналните си мачове. За днес избрахме  двама блестящи автори на детски книги, които да представляват тези футболни нации. Те са създали легендарни образи, познати на хората по целия свят.

Белгия е представена от Жорж Реми, известен с псевдонима си Ерже, създател на емблемата на белгийския комикс. Волният журналист и пътешественик Тентен! Почти няма държава и език в света, на които да не са преведени и издадени приключенията на Тентен, превърнал се в запазена марка на една от най-силните като присъствие и традиции в комикса държави, каквато е Белгия. Всъщност, според официалната статистика, пътешествията на Тентен и неговото куче Снежко са преведени на повече от 100 езика и са продадени в над 350 милиона екземпляра! По света са любими на поколения деца и възрастни навсякъде по земното кълбо и се свързват винаги със своята родна Белгия. Мда, Белгия е малка страна, с територия точно 3 пъти по-малка от България, обаче…

Днес на Ерже и на героя му Тентен ще се наложи да се изправят срещу приятеля му в книгите, капитан Арчибалд Хадок, английски морски капитан, шегобиец и почитател на чашката. Не точно. Е, все пак сме избрали Англия да бъде представлявана от един от най-великите автори на детски книги, създателят на може би най-популярния образ в детската литература, заедно с Пинокио, Пипи Дългото чорапче, Карлсон и Малкият принц – Мечо Пух!

Всички познаваме това приказно мече, съчетаващо в себе си философия, непосредственост и чистота, приятелство и емпатия, пример за милиони деца и възрастни по целия свят. И с една мъдрост на Мечо Пух нека се върнем към футбола:

"При все, че да ядеш мед това е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по-хубав.“ 

Сега сме точно в този момент, малко преди някой от двата отбора да е спечелил третото място. Въпреки горчивината от загубения полуфинал и възможността за титлата и Белгия, и Англия, са в очакване на победата.

Двата отбора се срещнаха в последния мач без значение в груповата фаза и тогава втория отбор на Белгия победи втория на Англия. Но онзи мач няма нищо общо с този. Въпреки че и двата отбора вече имат бронзови медали, третото място в света си е достатъчно престижно, за да видим мобилизирани и концентрирани отбори. От друга страна, това все пак е само малкия финал, така че се надявам да няма скованост и дебнене, а открита, красива и резултатна игра. Дано стане добро футболно шоу!

Аз съм за Ерже, знаете, и ще стискам палци на белгийците! Но накрая да завършим отново с Мечо Пух, за истинското приятелство, и нека никога не го забравяме:

“Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща... Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!“

Прочетете тези книги, ако случайно сте ги пропуснали, четете ги и на децата си, подарявайте ги, споделяте ги, те са едни от най-красивите и важни в световната литература. 

Приятно гледане.

 

Мачът мачовете

бюлетин

още реакция