„CODA“ - големият победител на наградите Оскар

Преглед на церемонията и пълен списък с наградените.

Трите комедийни водещи – Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс не гарантираха забавно шоу на наградите „Оскар“. Независимо от красивото си студио и завръщането на пищни и цветни тоалети, церемонията беше скучна. Зрителите по света бяха в очакване за включване на Володимир Зеленски, но това не само, че не се случи, а темата за войната в Украйна беше спомената многократно, но без да се акцентира върху нея. Беше спомената бегло дори и от Мила Кунис и независимо от заплахата на Шон Пен, че ще претопи своята награда, Зеленски не беше включен в церемонията. Станахме свидетели на красиви чествания на различни обичани филми и поредици от оригиналния им актьорски състав – 60 години Бонд, 50 години „Кръстникът“ и „Кабаре“, 28 години „Криминале“. 
Уил Смит влезе в историята на наградите с шамар, който нанесе по Крис Рок след като той си направи неуместна шега със съпругата му Джейда, наречайки я редник Джей, заради голата й глава. Джейда сподели преди време, че се бори с коварна болест. След като удари Крис, Уил изкрещя да не споменава името на жена му с „шибаната си уста“. За момент настана суматоха, защото не беше съвсем ясно дали това не е шега. Малко по-късно актьорът взе и първата си награда „Оскар“ за ролята си в „Методът Уилямс“ и през сълзи каза, че би направил всичко за семейството си. Извини се на присъстващите и другите номинирани, че често правим какво ли не от любов и той не плаче, заради това, че е спечелил. На самия Крис Рок, оабче, не се извини.            

Големият победител на вечерта стана „CODA“ – красив и емоционален филм за историята на дете с музикален талант в глухо семейство. Филмът стана фаворит през сезона и спечели три награди от три номинации. Другите две отидоха при Трой Куцур за поддържаща мъжка роля и Сиан Хедер за адаптиран сценарий. Филмът стана първият носител на наградата, продуциран от стрийминг платформа, а Куцур – първият глух актьор с този приз. Епичната сага на Дени Вилньоф – „Дюн“ спечели най-много награди, цели шест. Другите актьорски награди съвсем очаквано отидоха при Ариана Де Боус за „Уестсайдска история“, което я направи първата ЛГБТ цветнокожа жена, носител на този приз. Джейн Кемпиън стана най-добър режисьор за “Силата на кучето”, което е втора награда за нея през годините, но първа за режисура. Заслужено и очаквано Джесика Частейн спечели своята награда за най-добра женска роля за „Очите на Тами Фей“ и отново говори за това да няма омраза по света без да назовава конкретно конфликта в Украйна. 
Водещите се пошегуваха с неравноправието между половете, с орязаните категории, които се записаха преди излъчването, както и с част от присъстващите. Но отново понесоха критики след като двама цветнокожи, връчващи награди, излязоха на песента „Africa“ на ТОТО. Но пък двете красиви изпълнения на „Dos orguitas“ и „We don’t talk about Bruno“ от спечелилата анимация „Енканто“ бяха наслада за сетивата. 


Ето пълен списък с наградените: 

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ

CODA, Сиан Хадер

 

АКТРИСА В ГЛАВНА РОЛЯ

Джесика Частейн, The Eyes of Tammy Faye

 

АКТРИСА В ПОДДЪРЖАЩА РОЛЯ

Ариана ДеБоуз, Уестсайдска история

 

АКТЬОР В ГЛАВНА РОЛЯ

Уил Смит, Методът Уилямс

 

АКТЬОР В ПОДДЪРЖАЩА РОЛЯ

Трой Коцур, CODA

 

РЕЖИСЬОР

Джейн Кемпиън, Силата на кучето

 

ОРИГИНАЛЕН СЦЕНАРИЙ

Белфаст, Кенет Брана

 

МЕЖДУНАРОДЕН ИГРАЛЕН ФИЛМ

Drive my car, Рюсуке Хамагучи

 

АДАПТИРАН СЦЕНАРИЙ

CODA, Сиан Хедър

 

ДИЗАЙН НА ПРОДУКЦИЯТА

Дюн“, Патрис Вермет, Зузи Сипос

 

ОПЕРАТОРСКО МАЙСТОРСТВО

"Дюн", Грег Фрейзър

 

ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ (КЪСОМЕТРАЖЕН)

The Queen of Basketball“, Бед Праудфут

 

ДОКУМЕНТАЛЕН ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

Summer of SoulКуестлов

 

АВТОРСКА ПЕСЕН

No time to dieБили Айлиш от „Смъртта може да почака

 

АНИМИРАН ПЪЛНОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

Encanto“, Байрън Хауърд, Джаред Буш, Кларк Спенсър, Шариз Кастро Смит

 

АНИМИРАН КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

The Windshield Wiper“, Алберто Миелго, Лео Санчез Барбоса

 

КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

The Long Goodbye“, Риз Ахмед, Анеил Кариа

  

ВИЗУАЛНИ ЕФЕКТИ

Дюн“, Гърт Нефзер, Тристан Майлс, Браян Конър, Пол Ламбърт

 

МОНТАЖ

Дюн“, Джо Уоукър

 

АВТОРСКА МУЗИКА

Дюн, Ханс Цимер

 

ОЗВУЧАВАНЕ

Дюн, Мак Рут, Марк Мангини, Тео Грийн, Донг Хемпхил, Рон Батлет

 

ДИЗАЙН НА КОСТЮМИ

Круела, Джени Биван 

 

ГРИМ И ПРИЧЕСКИ

The Eyes of Tammy Faye“, Линда Даутс, Джъстин Рали, Стефани Ингран


ПОЧЕТЕН ОСКАР

Лив Улман

бюлетин

още реакция