София ще бъде разказана в Париж

Фестивалът „Един уикенд на изток“ с фокус София събира български артисти във френската столица.

Близо 30 от най-разпознаваемите български артисти ще се съберат в Париж в края на ноември, за да представят съвременното българско изкуство в арт фестивала "Един уикенд на изток“ /Un weekend à l’est/.  Вече пета година събитието акцентира съвременната културна сцена на столици от Централна и Източна Европа, като в това му издание фокусът е София.  

Фестивалът се открива на 24 ноември с филма на Мила Милева и Весела Казакова "Жените наистина плачат“ и до 29 ноември, в около 20 различни галерии, кина, книжарници и театри в артистичния Латински квартал на Париж, ще се проведат почти 30 събития, които щe разкажат за българското изкуство и артисти. Селекцията на програмата от изложби, конференции, дискусии, кино, пърформанси, литературни срещи, концерти на култови локации, е направена от френско-канадската фондация, организатор на събитието и неговия артистичен директор Бриджит Бушар.   

Патрон на изданието "Един уикенд на изток“, посветено на София, е аниматорът и режисьор Теодор Ушев, а почетен гост – писателят Георги Господинов. Партньори на с фестивала са Българският културен институт в Париж, Столична община и Посолството на България във Франция.

Съвременната българска литература ще бъде представена от писателите Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова, Ружа Лазарова, Георги Господинов. Българо-френският преводач, преподавател и българист Мари Врина - Николов ще разкаже за някои от големите ни автори, а в заключителния дебат на фестивала ще участва социологът Иван Кръстев.  

Програмата

Специален акцент на "Един уикенд на изток“  са инициативите, посветени на две познати и обичани във Франция личности, чийто житейски и професионалин път е свързан с Париж. В Дом на поезията и с участието на неговата дъщеря – Леа Тодоров, ще бъде почетен философът и литературен теоретик с български произход Цветан Тодоров. Академията по изящни изкуства пък е мястото, където почитателите на Кристо и неговото творчество ще имат възможност да разговарят с  Лор Мартен, президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка и племенника и основен двигател на изпълнението на проектите на артиста – Владимир Явашев.  

В рамките на фестивала, но през март 2022, писателката и режисьор Елица Георгиева ще представи своя театрален пърформанс, като и майсторския си клас "Един Софийски покрив“. Тогава концерт маримба ще изнесе и Василена Серафимова, един от най-интересните млади изпълнители на този инструмент във Франция.   

В отворена дускусия ще се включат режисьорката Божина Панайотова, чието документално кино  има своите почитатели и успехи във Франция, както и нейната майка - Милена Макариус, автор на книги и литератор.

Прожекции на филми, срещи-разговори, майсторски клас и изложба на Теодор Ушев са програмирани в различните фестивални дни. Георги Господинов ще бъде гост на INALCO, Института по политически науки и няколко книжарници в Латинския квартал. Двамата творци ще се включат и в съвместна дискусия в театър Odéon.  

С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, фотографката Евгания Максимова, Никола Михов, като и Люба Халева – илюстратор и автор на плаката тази година. Френската публика може да открие и изложбата "Лета“ на фотографката Елина Кешишева, която това лято беше изложена в Националната галерия в София.

Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж - Сен Жармен дьо Пре и Сан Сюлпис. Любителите на музиката могат да присъстват на самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, а участие ще имат още пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева. Със съвместен проект за гъдулка и пиано ще се включат Христина Делева и Димитър Горчаков. 

Интересна и богата е и кино програмата на събитието, която тази година селектира документални, игрални и анимационни филми, млади автори, както и специален фокус към творчеството на Бинка Желязкова. Сред заглавията, които ще бъдат показани, са "Февруари“, "Бащата“, "Червено, твърде червено“ и др.

бюлетин

още реакция