В ателието на Дечко Узунов

Изложбата „Дечко Узунов. Диалози в изкуството“ може да бъде разгледана във филиала на СГХГ.

Дечко Узунов (1899–1986) Интериор, 40-те г. на ХХ в. маслени бои върху платно, Художествена галерия „Дечко Узунов”

Повече от десетилетие художественото ателие на един от големите български творци и интелектуалци – Дечко Узунов, не е достъпно за публика. Почитателите на изкуството вече имат възможност да се докоснат до света на художника, до атмосферата, в която е творил и да почувстват вдъхновението му. В ателието Дечко Узунов е прекарал последните години от живота си. Полупразните бои, изсъхналите четки и палитри, стативът, недовършените скици и рисунки, за които не е останало време, различните мебели, вещи, книги, музикални инструменти, екзотични предмети от далечни страни, които са били скъпи за Дечко Узунов, разкриват този свят. Всеки, който пожелае, може да види и недовършеното произведение "Чернобил“, което той рисува малко преди да приключи жизненият му път.

 

Дечко Узунов (1899–1986), Портрет на Виолета Стайнова, 1937,маслени бои върху платно, 115 х 89 см, Инв. №: 203М, Художествена галерия "Дечко Узунов”

Темата за пространствата, в които твори Дечко Узунов, е разгърната в изложбата "Дечко Узунов. Диалози в изкуството“, представена в галерията към ателието. От детайлни портрети, през натюрморти и фигурални композиции, подбраните произведения подсказват или директно показват места, които авторът е избирал, за да рисува. Интериорът на ателието присъства в много от тях и по този начин ни разкрива значението му като място за изява.

Дечко Узунов (1899–1986) Интериор, 40-те г. на ХХ в. маслени бои върху платно, Художествена галерия „Дечко Узунов”

През годините преподавателските и дипломатическите занимания на Узунов превръщат това пространство и в мястото, където личната среда е в баланс със социалните ангажименти. "Портрет на Виолета Стайнова“, "Интериор“, "Натюрморт с антична глава“ и "Голо тяло“ са само една част от творбите, които могат да бъдат разгледани в изложбата.

Различните интериори на ателиета, образите на моделите, предметите, плодовете, цветята разкриват размислите и чувствата на твореца. Те вдъхват усещане за ценностите в света на художника и на неговото изкуство. Вглеждането му през прозореца и пресъздаването на колоритни градски и морски пейзажи вдъхват усещане за безкрайност. Произведенията, представящи моделите в ателието, разказват за множеството диалози, които приживе авторът води със себе си и със своите учениците. Диалози за личното и светското – и не на последно място за изкуството и реалността.

В настоящата експозиция са представени произведения от фонда на Художествена галерия "Дечко Узунов“, колекциите на Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия "Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия – Казанлък и частни колекции. Изложбата може да бъде видяна в галерия "Дечко Узунов", филиал на СГХГ.

бюлетин

още реакция