Тайните на София в КвАРТал

Тазгодишната тема на инициативата, която ще се състои между 17 и 19 септември, е “Потайни кварталности”.

Шестото поредно издание на културната инициатива  КвАРТал традиционно ще отбележи началото на есента с богата програма. Специални турове, литературни четения и интерактивни изложби очакват всички софиянци и гости на града на 17, 18 и 19 септември. Организаторите са подготвили три пешеходни маршрута и над 80 локации в района между четирите булеварда “Дондуков”, “Мария Луиза”, “Сливница” и “Васил Левски”.

“Тази година избрахме темата на изданието да бъде “Потайни кварталности”. Кварталът продължава да крие своите непознати места, старите му улици отвеждат към една забравена, но незабравима Стара София” - коментира главният организатор и идеен двигател на проекта Мартина Стефанова. “Вече 6 години целенасочено работим в посока столицата ни да има своя арт квартал. Нашето желание е София да се приближи до европейските примери за опазване на културното и архитектурно наследство. Да бъде град за хората.” - допълва тя.

КвАРТал ще представи няколко ключови изложби на съвременни артисти, разположени в легендарни пространства. Едно от тях е бившият ресторант Охлюв. Тази квартална потайност ще отвори врати за първи път от десетилетия насам и за три дни ще се превърне в културен център с изключително разнообразна програма. Междувременно в галерия Port.A ще гостува австрийският павилион FLUCA с изложба, която идва директно от Пловдив, а точно до него австрийският артист Лео Каличе ще предизвика гостите на КвАРТал да опитат не друго, а вкуса на града. Традиционно КвАРТал застава зад каузата за опазване на архитектурно наследство на София и повече пешеходни пространства в града. За целта временно ще бъдат освободени от автомобили улиците “Триадица”, част от “Веслец” и “Цар Симеон”, а също така и паркингът пред НАГ.

В деня на събитието онлайн на страницата на КвАРТал ще бъде достъпна петиция, в която живущите в района ще могат да подкрепят каузата за опазване на културното наследство и повече пешеходни зони. Темата за опазването на културното наследство повдига много въпроси, които ще бъдат обсъдени в дискусионен формат на специален форум. Той ще се състои в неделя от 14:00 под купола на Ларгото. В срещата участие ще вземат представители на община Варна, Габрово, Столична община, р-н Оборище и Министерството на културата. Разговорът ще бъде излъчен и онлайн.

КвАРТал се организира от Арт Фондация ДОМА в партньорство със Сито Студио и други живущи, организации и бизнеси в района, част от КвАРТал колектив.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция