Изложба представя ранните години на Кристо

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ може да бъде разгледана в Българския културен институт в Париж.

30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията на Българския културен институт в Париж тази есен. "Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.

Събитието се открива на 16 септември и е рядък шанс за жителите и гостите на града да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият "български период“.  

Какво ще видим

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса. 

 

 Архив на семейство Явашеви, Кристо и брат му Анани Явашев с майка им Цвета в началото на 40те години на XX в. 

Идеята

Изложбата е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. "Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е посветена на дългоочакваното и отложено през 2020 изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.   

 

Кристо и брат му Анани Явашев като художници, в края на 30те години на XX в. 

Експозицията ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. Тя е адаптация на проекта "Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г и в София през 2019.

"Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо, Габрово. В началото на годината беше решено той да се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил. Куратор на изложбата е Маргарита Доровска, а организатор за Париж е Десислава Бинева. 

бюлетин

още реакция