Интерактивният павилион CONGLOMERATE: да смениш реалността

Можем да го видим във Варна до 24 август.

CONGLOMERATE е интерактивен павилион, съчетаващ архитектурна инсталация с първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство. Именно CONGLOMERATE е проектът, представил България на Световното сценографско квадриенале в Прага PQ2019.

КОНГЛМЕРАТ (от англ.) означава съвкупност от различни по вид и форма елементи. Както заглавието, така и стилистиката на пчелен кошер, са метафори за многообразието на сценографското изкуство. Този хетерогенен жанр разгръща пред публиката огромни декори, цели светове, изработени до най-малкия детайл и способни да пренесат публиката на всевъзможни места. Сет дизайн в киното, оперни декори на открито, балетни костюми или героите за куклена драматургия - всичко това произхожда от вдъхновението на сценографа, и не само. То е плод и на неуморния труд на авторите-сценографи и на множеството участници в продукцията на една сценична инсталация. Затова и CONGLOMERATE е пчелен кошер, за да подчертае синергията и усилието, които формират художествената сценична дейност. 

Какво ще открием

Павилионът представлява внушителна в своя деайл, мащаб и органика архитектурна инсталация, изградена от множество микро-пространства, които всеки посетител може да „отвори“ и да разгледа 53 сценични и екранни творби на 46 артиста в 6 категории: Драматичен театър, Кино, Опера, Куклен театър, Танц и Пърформанс.

CONGLOMERATE е първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство, на която могат да се видят най-добрите визуални решения, реализирани в периода 2013 - 2019 година. Посредством технологията за добавена реалност публиката има възможност в реална среда да разглежда скрито съдържание, невидимо с просто око. С помощта на дигитални устройства (предоставени в изложбата) зрителят “сканира” шестоъгълните елементи по стените на кошера и от тях се появяват интерактивни сценични визуализации.

10 от сценографските продукции са заснети с виртуална реалност (VR). Посетителите става участници, предрешени като пчели в рамките на павилиона, а във виртуалния свят, зрителите буквално се качват на сцената и разглеждат постановките от гледна точка на актьорите. 

Главен куратор на CONGLOMERATE е Огняна Серафимова в компанията на Петър Митев и Ханна Шварц.

Идеята за CONGLOMERATE се ражда от Съюза на Българските Художници и е реализирана с помощта на Министерство на Културата. В Морската столица кошерът идва благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, фонд "Култура".  CONGLOMERATE може да видите в Градска Художествена Галерия “Борис Георгиев” до 24 август.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция