Какво (не) знаем за историята на откритото кино

Къде се намира най-старото кино под небето, кога е измислен първият надуваем екран и още.

Вероятно мнозина от вас си мислят, че практиката да се правят прожекции на филми на открито е сравнително нова и модерна приумица на съвремието ни, но всъщност е тъкмо обратното. Какво (не) знаем за историята на откритото кино? 

Лятото, в което очакваме есенните фестивали, е подходящ момент да се разходим из вековете и да се върнем назад във времето, стигайки почти до 1895 г., когато братя Люмиер подаряват на света движещото се изображение и с него променят завинаги света.

Първото кино на открито, Австралия

Най-старото кино на открито можем се намира в Бруум, Австралия, където още през 1916 година Sun Pictures Garden Cinema започва да събира зрители под открито небе и благодарение на огромната тълпа, която се стича, поставя рекорд на Гинес. Киното започва да функционира през 1916 г., но минава през редица перипетии и куриозни ситуации като историята му включва места, базирани на расова основа, бойкот на филмите по повод тази сегрегация и прекъсване на прожекции поради самолети, прииждащи и излитащи от близкото летище. 

Първото авто кино, Ню Джърси

През 1933 г. светът вижда първото автомобилно кино в Камден, Ню Джърси. Концепцията и идеята разработва Ричърд Холингшед Джуниър, който по онова време експериментира с различни прожектори и звукови техники, докато пътува в колата си към дома си. Докато използва Кодак проектор от 1928 г., насочен към импровизиран екран, прикрепен към няколко дървета, на Холингшед му хрумва гениалната идея да превърне експеримента си в забавление за стотици хора. Полага усилия да организира пространството така, че да е сигурен, че ще бъде максимално удобно и комфортно за всички зрители, които искат да гледат кино от собствените си автомобили. Така през май същата година получава патент и само три седмици по-късно първото автомобилно кино вече е факт. 

Първият надуваем екран, Германия

Първият прототип на надуваем екран е създаден през август 1994 г. от немския инженер Гюнтер Ганцевурт и носи името AIRSCREEN. Изобретението изцяло променя идеята за кино на открито и прави възможна прожекцията на филми по всички кътчета на света, доставяйки на хиляди семейства по цял свят едно от най-вълнуващите удоволствия, а именно вечер пред екрана и под открито небе.

Това не се променя и до днес. Филмите на открито не са заровени далеч назад в историята. Светът вече познава огромно количество дворове на галерии и музеи, превърнали се в кино. Гледаме филми на покриви и стадиони, прожектираме истории върху празните си стени у дома. За екипа на АртАкция традиционно лятно удоволствие е посещението на Кинодвора в любимия ни Културен център G8. Да бъдем в двора с добре изстуден коктейл в ръка и да гледаме любим филм, докато звездите тихо блестят над нас, е от моментите, които не бихме заменили с нищо друго. 

Кино-литературният фестивал CineLibri отново е предоставил едни от най-добрите си филми и сред нашите фаворити са вечната и непреходна класика “Закуска в Тифани”, екстравагантната френска комедия “Кръстницата”, историята на един от най-обичаните ни писатели “Казандзакис”, документалния филм “Представи си: Джон Ленън”, японското бижу “Сладка бобена паста”, италианската красива семейна драма “Връзки”. Всъщност… няма филм, който не бихме препоръчали.  

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция