„Театърът – това съм аз“ акостира във Варна

Изложбата на съвременни плакатисти може да бъде разгледана върху оградата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев”.

"Театърът – това съм аз“ е дългосрочен проект на Международното триенале на сценичния плакат – София, който се развива и обогатява вече 21 години. 

Мотото е игра на думи с известната фраза на Луи ХІV "Държавата – това съм аз” и със знаменития монолог на меланхолика Жак от пиесата на Шекспир "Както ви харесва“:

     Да, този свят е сцена,

        където всички хора са актьори

        и всеки има миг, във който трябва

        да влезе и излезе; и играе

        различни роли.

Всеки спектакъл има автори, актьори и зрители. Какви сме ние – създатели, участници, изпълнители или наблюдатели ? Каква е ежедневната ни игра; каква е сцената, на която се развива действието и какъв е театърът, в който протича животът ни? Въпросите, провокирани от темата са много, а отговорите – още повече и различни.

Инициативата започва през 2000-та година с инсталация-пърформънс на сцената на зала №1 на НДК, където всички дотогавашни членове на селекционното жури представят свои визуални и сценични коментари по темата. През 2009 г. е организирана едноименна международна плакатна акция, в която след лични покани се включват автори от 23 страни. Плакатите са представени и на няколко изложби в 6-тото Триенале през 2010 г., в което "Театърът – това съм аз“ е специален раздел. Така серията продължава да се разраства.

Днес, през 2021 година, се връщаме към темата с нови попълнения в колекцията – дело на актуални съвременни български плакатисти. Част от нея е представена пред публиката на Международния театрален фестивал Варненско лято и на всички граждани и гости на Варна, които ще видят изложбата върху оградата на Градската художествена галерия "Борис Георгиев” от 1 до 15 юли.

Събитието е част от едногодишната програма ОБРАЗ И ПОДОБИЕ,  чиято цел е да върне качествения и стойностен плакат в градската среда - начинание, което Триеналето осъществява с подкрепата на  Национален фонд "Култура“.

бюлетин

още реакция