Димитри Папайоану - брилянтният художник на тялото

Гледаме последния спектакъл на хореографа в рамките на ONE DANCE WEEK.

“Без съмнение Папайоану е един от четиримата най-значими хореографи в света.” Arienne Bavelier, Le Figaro

Смятан за един от най-значимите съвременни хореографи в световен мащаб, Димитрис Папайоану определя себе си преди всичко като художник. Неговият бял лист е сцената, а върху нея той твори като манипулира пространството с помощта на човешкото тяло и създава движещи се живи картини. След феноменалния успех, който гръцкият артист постига със спектаклите си STILL LIFE, SINCE SHE и THE GREAT TAMER, не е изненада, че новата му продукция беше очаквана с нетърпение в цял свят. 

©Julian Mommert

След близо две години пауза, Папайоану се завръща на голямата сцена с НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION - интензивно двучасово преживяване, в което осем зашеметяващи изпълнителя преобразяват реалността, докато преплитат визуални изкуства с мита и религията. В новия си спектакъл Димитрис Папайоану поставя под въпрос смисъла на живота и засяга темата за метаморфозата чрез фигурата на Минотавъра, убит от Тезей, цар на Атина. Своеобразно пътешествие между античността и съвременността, постоянството и непостоянството, в търсене на светлината, НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION е разказ за за човечеството, разкъсано от противоположности и дезориентирано от напречни пътеки. 

©Julian Mommert

Световната премиера на спектакъла се състоя в началото на юни като част от Биеналето на танца в Лион, а след това беше представен и в рамките на фестивала Tanec/Прага.

Българската публика ще има възможността да стане част от преживяването НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION на 9, 10, 11 и 12 октомври в рамките на фестивала ONE DANCE WEEK в Пловдив. Допълнителна информация за програмата следете ето тук.

ONE DANCE WEEK 2021 се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Република България и е част отофициалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Представянето на НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION в рамките на ONE DANCE WEEK 2021, както и специалният ФОКУС ГЪРЦИЯ, се реализират с подкрепата на ONASSIS STEGI, Атина.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация “ЕДНО за Култура и Изкуства”.

бюлетин

още реакция