Стефан Русинов с награда „Христо Г. Данов“ 2021

На 14 юни бяха обявени тазгодишните носители на Националната награда "Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Националната награда "Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейски месец на културата”. Оттогава наградата се присъжда ежегодно в рамките на фестивала "Пловдив чете“. Водещ на събитието беше Снежана Павлова, а музикален домакин – Росен Кукошаров трио.

В категория "Преводач на художествена литература“ наградата беше присъдена на Стефан Русинов за превода от китайски на романите "Трите тела“ – първи том от трилогията "Земното минало“ на Лиу Цъсин, издателство "Колибри ООД“, и "Живи“ на Ю Хуа, издателство "Жанет 45“.

Поредицата "Земното минало“ е считана за научнофантастичен шедьовър с грандиозна визия. "Трите тела печели наградата "Хюго“ за научна фантастика през 2015 година. Това е първият китайски научнофантастичен роман, преведен на английски език. Неотдавна "Колибри“ издаде втората книга от поредицата - "Тъмна гора“, отново в превод на Стефан Русинов. Предстои да излезе третата, последна част, която носи заглавие "Безсмъртната смърт“. Освен че е рекордьор по получени награди "Галактика“ за постижения в китайската фантастика, през 2018 г. Лиу Цъсин е удостоен с наградата "Артър Кларк“ за въображение в служба на обществото. Сред почитателите на трилогията са Илон Мъск и Барак Обама.

Художникът Дамян Дамянов спечели награда "Христо Г. Данов“ в категория "Художник или дизайн и оформление на книга“, а в раздел "Представяне на българската книга“ отличието отиде при колегите от "Литературен вестник“. Министърът на културата проф. Велислав Минеков връчи Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на пловдивския белетрист Георги Стоянов.

Националната награда "Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и Община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейски месец на културата”. Оттогава наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година, в рамките на фестивала "Пловдив чете“. 

Ето ги и останалите носители на Националната награда "Христо Г. Данов“ тази година:

Българско издателство: Издателство "Факел Експрес“ ("Творения“, автор Владимир Хлебников)

Автор на българска художествена литература: Бойка Асиова, автор на книгата "Роден на Великден“, издателство "Жанет 45“

Автор в областта на хуманитаристиката: Нонка Богомилова, автор на книгата "Балканите: белязани пътища (1991 – 2016)“, издателство "Парадигма“

Автор на издание за деца: Сотир Гелев, автор на книгата "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“, издателство "Точица“

Библиотечно дело: Мая Николова Димитрова, библиотекар в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция