Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club пристига в София

"Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове" на 8 юли в Sofia Live Club.

Пианистът от Buena Vista Social Club и посланик на кубинския джаз по света Роберто Фонсека ще представи на 8 юли в София Лайв Клуб  световната премиера на новия си фюжън проект "Отвъд нотите“ с българския хор Нови български гласове от спечелилия "Латин Грами“ проект Еструна. Да трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално предизвикателство. Предизвикателство, което се нарича “Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове”. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация. Защото музиката е универсален език, който помага да открием себе си в света на красотата. 

Robertofonseca.com

Историята на настоящия проект “Отвъд нотите” започва още в далечната 2008 г., когато кубинският пианист Роберто Фонсека гостува на IV фестивал Джаз Плюс със своя квинтет и изнесе забележителен концерт в зала “България”. Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и Роберто се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София, които се трансформираха впоследствие в пиесата му “Bulgarian” - част от албума му “Akokan” (2009). Дълбоката възхита от българския фолклор бе заложена в краткото му представяне на албума пред медиите, в което артистът от Буена Виста Сосиал Клуб говореше за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и многопластовото звучене на нашия фолклор.

Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор Нови Български гласове, водени от маестро Георги Петков, се случва в невъзможната пандемична година 2020 г., но поставените множество препятствия от всякакъв характер не са пречка пред осъществяването на силната музикална идея.


Отговорни за това ново пътешествие, на което организаторите ни канят, са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес - бас и Рули Ерера - ударни и талантливите момичета от спечелилия “Латин Грами” хор Нови Български Гласове под диригетството на доц д-р Георги Петков, чиито са вълнуващите вокални аранжименти на проекта. В тази продукция на Джаз Плюс и Монтуно Продуксионес ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека “Bulgarian”.

“Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков.

Световната премиера на новия фюжън проект “Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове” ще бъде представен на 8 юли в София Лайв Клуб от 20:00 ч. Билети за събитието ще може да намерите в страницата https://jazz-plus.com/rf  

Концертът ще бъде излъчен и онлайн от https://streamer.bg, а билети за достъп може намерите на https://jazz-plus.com/rfeventim.bg и в Дюкян Меломан

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция