Армани, Линдберг, Милано

Изложба, посветена на големия фотограф и курирана от самия Джорджо Армани.

Галерийното пространтво в Милано Armani/Silos е важна част от пътешествието на всички любители на фотографията, особено това лято. Самият Джорджо Армани е куратор на мащабна изложба, посветена на изключителния талант на фотографа и режисьор Питър Линдберг. Творческият тандем се заражда още през 80-те. Двaмата творци, обединени от сходна естетика и споделящи еднакви ценности и поглед не само за модата, работят заедно през целия си кариерен път. Питър Линдберг учи изящни изкуства в Берлин, а любовта му към фотографията се заражда, когато се мести в Дюселдорф. Присъединява се към прочутото издание Stern заедно с Хелмут Нютън, Гай Борден и Ханс Фойрер, през 1978 година се мести в Париж. Линдберг бързо представя форма на нов реализъм, приоритизирайки душата и същността на модела 0 така променя завинаги света на модната фотография и стандартите за красота.

© Peter Lindbergh (courtesy Peter Lindbergh Foundation)

Изложбата, носеща името Heimat. A Sense of Belonging, се фокусира върху известни, но и по-малко популярни аспекти от работата на Линдберг. Разделена на три части и разположена на първи етаж от Armani/Silos, тя ни кани на пътешествие отвъд модната фотография, започвайки с портретите от секция The Naked Truth, изключителните пейзажи от Heimat и завършвайки със суровото очарование на The Modern Heroine.

© Peter Lindbergh (courtesy Peter Lindbergh Foundation)

© Peter Lindbergh (courtesy Peter Lindbergh Foundation)

Представата на Линдберг за женствеността и желанието му непрекъснато да показва истината винаги са го отличавали от останалите фотографи. В работата му се намира изключително рядка честност, някак свързана и може би произлизаща от неговото любимо място, от неговия Heimat – на немски с тази дума се бележи мястото, което е повече от твой дом; мястото, където принадлежи сърцето ти. За Линдберг това е мъгливият и индустриален Дюсбург. Именно там, на фона на суровата красота на фабриките, се заражда и неговия вкус към неподправената красота – остри силуети в черно-бяло, режещи кадъра с присъствие. В сърцето на изложбата индустриалните сгради са много повече от фон – те са главни действащи лица почти толкова, колкото са моделите при портретите му. Що се отнася до модерните героини пък, за Линдберг това са жените, които остаряват красиво и с достойнство. Онези, които празнуват тънките линии около очите си в майсторските кадри на фотографа. Кураторът на изложбата Джорджо Армани споделя:

Винаги съм се възхищавал от интензитета на работа на Питър. С тази изложба искам да чествам таланта на един прекрасен професионалист, чиято любов към красотата беляза до огромна степен не само модата, но и културата изобщо.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция