Животът е прекрасен с Роберто Бенини

Италианският актьор и режисьор Роберто Бенини ще получи награда за цялостно творчество на фестивала във Венеция.

Филмовият фестивал във Венеция, който ще се проведе от 1 до 11 септември, обяви, че италианският актьор и режисьор Роберто Бенини ще получи награда за цялостно творчество.

Още от дебюта си през 1970 година Бенини се превръща в звезда в Италия. Но шедьовърът “Животът е прекрасен” (1997), който той написва, режисира и в който играе главната роля, го изстрелва на международния звезден небосклон. Филмът получава Гран При в Кан, а от седемте номинации за Оскар печели статуетка за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър актьор.

Бенини е носител и на наградите “Давид на Донатело” за “Животът е прекрасен”, “Малкият дявол” (1988), “Джони клечката за зъби” (1991). Творческият тандем Роберто Бенини – Джим Джармуш дарява зрителите с филмите “Извъна закона”, “Нощ над земята” (1992), “Кафе и цигари” (2003). Последната му награда “Давид на Донатело” за най-добъра поддържаща мъжка роля е за образа на Джепето в "Пинокио" (2019) на Матео Гароне.

WikiCommons

Още от 1987 година Роберто Бенини работи със съпругата си Николета Браски, която изпълнява ролята на всички женски образи във филмите му. Тя е съосновател на продуцентската им къща Melampo Cinematografica.

По повод новината за наградата Бенини споделя, че сърцето му е пълно с радост и благодарност.

“Изключителна чест е да получа такова признание за работата си от Международния филмов фестивал във Венеция”. 

Директорът на фестивала, Алберто Барбера, казва за Бенини, че е ненадмината и безпрецедентна фигура в италианското изкуство.

“Той успява да блести на театралната сцена, в киното и телевизията – винаги благодарение на щедростта си към публиката и неговата запазена марка  –  страстната радост, която излъчва.”

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция