Златната ера на модната индустрия в изложба

Супермоделът Клаудия Шифър влиза в ролята на куратор за Kunstpalast в Дюселдорф.

През 90-те години на миналия век модната индустрия преживява своята златна ера. Десетилетието е белязано от появата на супермоделите и ражда безброй важни за модата тенденции, изживяващи своето възраждане днес. Кой би могъл да разкаже най-добре този изключителен момент за дизайна, модата и фотографията освен немската модна икона Клаудия Шифър? Супермоделът е куратор на изложбата “Модна фотография от 90-те" в Kunstpalast в Дюселдорф, чието откриване беше предвидено още за тази пролет, но поради глобалната пандемия е отменено за 15 септември.

Шифър е основополагаща фигура в модната индустрия. Била е лице на над 1000 корици в рамките на 30-годишна кариера. Като куратор моделът ще покани зрителите на пътешествие из над 120 изложби, фокусирани върху различни култови моменти, хора, места, оказали влияние върху развитието на модната фотография и на модната индустрия такива, каквито ги виждаме днес. 

Посетителите на “Модна фотография от 90-те" ще разгледат кадри на Карл Лагерфелд, Юрген Телер, Елен фон Унверт, Артър Елгор, Херб Ритс. Клаудия Шифър селектира също кратки видеа, музика и невиждани снимки от личния си архив, с помощта на които публиката ще се докосне до най-известните модни ревюта и афтърпартита, за които се носят легенди. 

Това беше невероятно време, което никой не си беше представял преди. Фотосесиите продължаваха с дни, а модните събития заемаха първо място в новините със седмици. Аз и останалите супермодели изжиявахме това златно време и за първи път осъзнахме, че заедно притежавахме силата да направим промяна.

Десетилетието на 90-те наистина добавя още един, различен пласт към амплоато на моделите. Те се превръщат в бизнесдами, които проправят пътя на сегашните звезди със силен предприемачески дух.

Директорът на Kunstpalast Феликс Кремер споделя, че за музея е истинско удоволствие да работи с най-успешния немски модел, чиято кариера започва именно в Дюселдорф (Шифър е открита от моден агент през 1987 в местен клуб). Според Кремер погледът на Клаудия Шифър прибавя личен нюанс към ерата, поставила днешните стандарти в индустрията.

Изложбата ще бъде открита на 15 септември и ще продължи до 9 януари 2022.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция