Търг и нова изложба на Яйой Кусама

Пролетта ще мине под знака на точките, емблематични за японката.

Някои от най-ранните творби на японката Яйой Кусама ще бъдат включени в търг. Рисунки и картини на една от 100-те най-влиятелните личности в света за 2016 (сп. Таймс), част от колекцията на дългогодишния приятел на Кусама – д-р Теруо Хиросе, ще бъдат представени от аукционерска къща Bohnams през май. Кусама и Хиросе пристигат в Ню Йорк през 1950 година, а пътищата им се пресичат, когато Хиросе (един от малкото лекари, говорещи японски в Манхатан по онова време), лекува Кусама.

Кусама подарява много от картините си на доктора, създадени именно през периода между 50-те и 60-те години. Кусама споделя, че Хиросе е осигурявал медицинска грижа на японците на достъпни цени, а често е лекувал артистите и про боно. Ранните творбите на Кусама ще бъдат изложени пред публика за първи път от 30 април до 12 май, когато ще се състои търгът. Публиката ще може  да види две картини от серията “Река” на Кусама – “Мисисипи” (1960) и “Хъдсън” (1960) – всяка от които е оценена на стойност между 3 и 5 милиона долара. Други осем творби на хартия, създадени преди пристигането й в САЩ, също ще бъдат част от аукциона. Те предвещават фокуса на Кусама върху безкрайните мрежи от точки, превърнали се в неин запазен знак. 

NYBC

Infinity Mirror Room

От Bohnams споделят, че това е изключителна колекция от много редки ранни творби на Кусама, които начертават щрихите на цялостното й творчество. През пролетта предстои и откриването на специалното шоу в ботаническата градина в Ню Йорк Kusama: Cosmic Naturе, което беше отложено заради коронавируса. Външната изложба е мултисензорна презентация на силната връзка на Кусама с природата и ще представи чисто нова Infinity Mirror Room, нови скулптури на култовите за Кусама тикви, както и специална нова инсталация в парник от ботаническата градина.

NYBC

Ascention of Polka Dots on the Trees

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция