Още по едно за живеенето

Световният хит „Още по едно“ на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест.

Той е чаровният, вглъбен, чувствителен майстор-разказвач, когото публиката познава още от последното десетилетие на ХХ век. Неусетно и безпрекословно, от интригуващата история на "Празненство”, през "Всичко за любовта”, "Скъпа Уенди”, "Един мъж се завръща у дома“, "Субмарино”, разтърсващия, награждаван в цял свят "Ловът”, класическата екранизация "Далече от безумната тълпа”, "Комуната”, "Курск“ и до миналата година с фестивалния фаворит "Още по едно“, Томас Винтерберг се превърна през годините в творец, уважаван от фестивални селекционери и киноспециалисти и обичан от зрителите. 

Винтерберг е роден през 1969 година в Копенхаген. Учи във филмово училище в Дания. Снима късометражни филми от 1990, катопоетичният разказ "Момчето, което вървеше гърбом” (1995) печели няколко престижни международни награди. Следващата година Винтерберг финализира своя пълнометражен дебют – трилъра "Най-големите герои“. Заедно с датските режисьори-експериментатори Ларс фон Триер, Кристиян Левринг и Сьорен Крах-Якобсен, Томас Винтерберг подписва манифеста за филмово творчество на легендарното движение "Догма 95“. Тяхната съкровена цел е "обновяване“ езика на киното и чрез десетте безкомпромисни правила се стремят да върнат естествеността в разказите и да възродят класическата естетика, като стигат дотам, че забраняват ефектите, изкуственото осветление, илюзията и предвидимостта в драматургията. Именно като участник в това движение Винтербергсъздава "Празненство“ (1998), който е удостоен с наградата на журито в Кан, номиниран е за "Златен глобус“ и БАФТА, и са му присъдени наградите "Откритие на годината“ на ЕФА и "Независим дух”.

Следващите творби на режисьора са заснети извън ограниченията на "Догма 95“ – премиерите на "Всичко за любовта“ (2003) и "Скъпа Уенди“ (2005, на който сценарист е Ларс фон Триер) са в програмата на Сънданс. Мрачната история на двама братя, които се опитват да се справят с депресиращото си ежедневие "Субмарино“ (2010) получава номинация за "Златна мечка“ в Берлин, а шокиращата история за човек, който става жертва на обезумяла тълпа, пресъздадена в "Ловът“ (2012), има в актива си номинации за "Оскар“, "Златен глобус“ и БАФТА, спечели три награди в Кан, след които и абсолютно заслужения приз за най-добра мъжка роля на Мадс Микелсен, както и още десетки международни отличия. 

Творческият път на Винтерберг продължава с адаптацията по романа на Томас Харди "Далече от безумната тълпа“, в която главните роли са поверени на Кери Мълиган и Матиас Шонартс. През 2016 година в програмата на Берлинале е включена премиерата на неговия филм "Комуната“, който получава номинация за "Златна мечка“, а актрисата Трине Дирхолм е удостоена със "Сребърна мечка“ за своята роля. Преди малко повече от две години Винтерберг опита силите си в полето на средно-бюджетните европейски екшъни с "Курск“. 

През 2020 Винтерберг отново доказа майсторство и световна класа с "Още по едно“, селектиран в конкурсната програма на Кан 2020, който триумфира в края на пандемичната година с четири награди на Европейската филмова академия най-добър филм, сценарий, режисура и най-добър актьор – Мадс Микелсен. Филмът е с номинация за "Златен глобус“ и е от претендентите за Оскар за международен филм. Представен пред публиката на повече от 20 международни фестивала, с почти толкова награди, историята за "изследователската“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, ще има своята премиера на голям екран в България именно през март – на 25-ия София Филм Фест.

"Нашата амбиция беше да направим филм за живеенето. За загубените вдъхновение, любопитство, желание да поемаш рискове и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрестанно повторение и ежедневна рутина“, споделя Винтерберг.

Фестивалът ще предложи и ретроспектива на големия датски режисьор.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция