Паоло Роверси и неговата ода за Рей Кавакубо

Предстои изложба, честваща дългогодишното приятелство между двамата артисти.

Италианският фотограф Паоло Роверси, чийто поетичен стил вдъхновява десетилетия наред, е основен акцент в нова изложба, отваряща врати в Dallas Contemporary. Тя ще представи почти 40-годишното творческо партньортство между фотографа и модния дизайнер Рей Кавакубо (основателката на Comme des Garçons, Dover Street Market и абсолютен визионер ). Посетителите ще могат да се насладят на повече от 40 невиждани до момента фотографии на авангардните модели на Кавакубо, честващи великолепния съюз между романтиката и пънка. А когато зад обектива застане Роверси, дрехите не просто оживяват, а се превръщат в истински картини, достойни за мечтатели. 

Audrey, Paris 1996. © Paolo Roversi

Изложбата трябваше да отвори врати още през май миналата година, но пандемичната обстановка възпрепятства както нея, така и ретроспективното шоу в родната на Паоло Роверси Равена. Ковид-19 не дава възможност на фотографа, който живее в Париж, да посети предварително залите, помещаващи изложбата, но според директора на Dallas Contemporary това не представлява организационна пречка. Екипът е изпратил стотици видеа на пространството, а идеята на Роверси е да го раздели на две части: черна и бяла. 

Yelena and Sharon, Paris 1996. © Paolo Roversi

Изложбата носи името “Птици” (“Birds) и е фокусирана върху темата за движение и мобилност, която със сигурност свързва нишките в творчеството на фотографа. Във време, в което всички сме принудени да се затворим у дома, “Птици” ни кани да полетим – назад в спомените, напред в предстоящото, отвъд онова, което очите ни виждат.

Alexandra, Paris 2015. © Paolo Roversi

Точно такива са и фотографиите на Роверси – зрителят има чувството, че моделът всеки момент ще полети или пък че е запечатан точно мигът, в който докосва земята след дълго летене из небесата. Усещането за движение, без значение дали се дължи от движещата се камера или замъглен обектив, е запазена марка на фотографа, който не крие, че често използва опита от стари грешки, за да ги превърне в част от нови творби.

Anna, Paris 2017. © Paolo Roversi

А приятелството, партньорството и работата между Роверси и Кавакубо трансформира всяка една тяхна среща в истинско събитие. И как би могло да бъде иначе – един от последните велики европейски фотографи рисува със светлина за японската легенда Рей.

Self Portrait, Paris 2011

"Птици” (“Birds") може да разгледате от 30 януари до 22 август

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция