Завръщането на (не)познатия Мартин Марджела

Изложба в Париж представя дизайнера в нова светлина.

Около фигурата на белгийския дизайнер Мартин Марджела винаги е имало истории, слухове, предположения. Винаги мистични, винаги авангардни. Като самия него. Преди 12 години напусна сцената на модата, за да се концентрира върху изкуството, с което предизвика допълнителен интерес около личността си. Днес се завръща, но не на подиума, а на сцената, за да сподели с публиката творенията си от последните години.

От 15 април до 25 юли творбите на Марджела ще бъдат изложени във фондация Lafayette Anticipations в Париж. Изложбата ще включва скулптури, фотографии, инсталации, повечето от които са създадени в специално пространство от 24,000 кв. м., дело на нидерландския архитект Рем Куулхаас.  

С това безспорно завръщане под светлините на прожекторите, Марджела и работата му затвърждават още веднъж идеята, че дизайнерът винаги е бил артист, чиято работа се е развивала както в света на изкуството, така и извън него, превръщайки всеки един модел в авангардно произведение. Творчеството на Марджела продължава да насочва публиката и да й помага да гледа на нещата с нов поглед. Винаги срещу течението, самият той развива мания към дискретните, почти невидими хора. Към изоставените предмети, забравените места, неизвестните случки. Вдъхва им нов живот, нова история. Лайтмотив на изложбата е и темата за трансформацията, мистерията, изчезването. Все неща, обвиващи живота на самия Марджела.

Работата му като дизайнер от 1989 до 2009 дава на света на модата 41 колекции. След което следва дългото бягство. Марджела отказва всякакви интервюта, не дава повече да бъде сниман (което е и една от причините лицето му да е почти неизвестно на широката публика), отказва всякаква публична изява. 

Режисьорът на документалния филм Martin Margiela: In His Own Words, посветен на дизайнера, споделя:

На Марджела му беше омръзнала системата и задължението да прави толкова много колекции годишно. След като излезе от света на модата му трябваше цяла една година, за да се възстанови от стреса.

Сега дизайнерът е с нови сили, а на нас не ни остава друго, освен да отброяваме дните до началото на изложбата. Цифра по цифра, подобно на култовите етикети на всяка дреха на Марджела.

бюлетин

още реакция