Бягство в света на Алиса

Изложба в музея Виктория и Албърт в Лондон, посветена на "Алиса в страната на чудесата", обещава да е едно от важните събития на 2021.

Двете книги за Алиса не са за деца, те по-скоро са единствените книги, които ни карат отново да станем деца. 

Вирджиния Улф

През март тази година в музея Виктория и Албърт в Лондон се открива изложба, която ще направи с посетителите онова, което само изкуството умее – ще ги разходи назад във времето, ще ги срещне с приказни персонажи, ще ги зареди с красота. Това ще бъде разходка, дълга точно 157 години и посветена на ръкопис, превърнал се в глобален феномен, любим на милиони малки и големи читатели – "Алиса в страната на чудесата"

Изложбата Alice: Curiouser and Curiouser, дело на изключителния художник и сценограф Том Пайпър, обхваща работата на Тим Бъртън, Салвадор Дали, Вивиан Уестуд, Тим Уолкър и още куп артисти, вдъхновени от пищния въображаем свят на Алиса и компания. Свят, създаден през далечната 1865 година (през изминалата 2020 се навършиха 155 години от написването на творбата) от преподавателя по математика в Оксфорд Чарлс Доджсън, както е и истинското име на писателя Луис Карол. 

Фотография на Алис Лидъл като богинята Помона

Част от всички над 300 творби, включени в Alice: Curiouser and Curiouser, са и оригиналните илюстрации, дело на Джон Тениъл, известен с работата си илюстратор и карикатурист. Именно неговата работа придружава и първото издание на "Алиса в страната на чудесата", дала основа на многобройни версии на героите по цял свят. Посетителите ще могат да разгледат и фотографиии на истинската Алиса (Алис Лидъл), дъщеря на декана на Оксфордския университет. Историите за малкото любопитно момиче се раждат в един златен следобед на 4 юли 1862 година по време на пътуване с лодка, на което присъства и самия Чарлс, бързо превърнал се в близък семеен приятел. Стремейки се да разсее и да забавлява Алис и двете й сестри, той си измисля всякакви истории, една от които по-късно се превръща в "Алиса в страната на чудесата".

Зенаида Яновски в балета "Алиса в страната на чудесата", The Royal Ballet ©ROH, Johan Persson, 2011

В селекцията на Том Пайпър попадат и различни интерпретации на останалите герои от книгите, не по-малко популярни от Алиса. Изложбата включва и невероятните костюми от филма на Тим Бъртън (2010) и спектакъла на кралския балет в Лондон на Кристофър Уилдън (2011), както и оригиналните рисунки от анимацията на Уолт Дисни от 1951 година.

A Mad Tea Party, Салвадор Дали, 1969. © Salvador Dali, Fundació Gala-Salvador Dalí, DACS 2019

Изложбата се очертава като едно от събитията на годината, които бихме искали да посетим на живо.

 
Eine Kleine Nachtmusik, Dorothea Tanning, 1943. © ADAGP, Paris and DACS, London 2019
 
 
 
 

Илюстрация на Джон Тениъл, © Victoria and Albert Museum, London

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция