Ник Кейв: Познавам добре механиката на скръбта

Музикантът и групата му подготвят нов албум.

Ник Кейв обяви, че по време на карантината се е завърнал в студиото, за да запише осемнадесетия албум на Nick Cave & The Bad Seeds. Албумът Carnage пристига след Ghosteen, който излезе през 2019. 

Новината дойде след като стана ясно, че турнето на групата във Великобритания и Европа се отлага за 2022 година поради пандемичната обстановка. Вместо това Кейв издаде интимния концертнен филм ‘Idiot Prayer‘, заснет в Alexandra Palace в Лондон, дело на блестящия оператор Роби Райън.

Wiki Commons

Ник Кейв в Хамбург, 2001

Информацията за нов албум беше потвърдена и в отговор на писмо от английски фен на Ник Кейв в блога му The Red Hand Files, където всеки може да зададе въпрос към музиканта. Тобиас задава простичкия въпрос “Как прекарваш локдауна?”, а Кейв му отговаря в писмо:

Скъпи Тобиас,

До голяма степен този локдаун ми е странно познат, сякаш съм го изживявал и преди. Може би това не бива да ме изненадва предвид факта, че дълго време съм бил зависим от хероина, а самоизолацията и социалната дистанция тогава бяха съществена част от живота ми. Също така съм добре запознат с механиката на скръбта – всеобщата мъка действа по особено подобен начин като личната такава. С мрачната си обърканост, загуба на контрол, дълбока несигурност.

За мен карантината е вид официализиране на самотното държание, към което винаги съм бил предразположен. Изненадан съм колко е трудно да нямаш възможността да свириш на живо. Стигнах до извода, че съм силно привързан към турнетата. Изпитвам ужасно силен копнеж по това и имам чувството, че живея живота наполовина. Липсва ми тръпката от качването на сцена. Моментът, в който всички притеснения се разтварят в чисто животинско свързване с публиката ми. Липсва ми тоталното отдаване на момента, загубата на мен самия, цялата физичност на всичко, хранещата лудост на всеобщата любов, религията, славната обмяна на флуиди... и The Bad Seeds, с целия им безразсъден блясък, колко много ми липсват. Колкото и стоенето на бюрото ми да ме радва и колкото и стимулиращо, дори опасно място да е въображението, аз страстно копнея за изпълнение на живо.

Както вече обещах, влязох в студиото с Уорън, за да запишем албум.

Името му е CARNAGE.

С обич, 

Ник

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция