Иън Макюън открива Синелибри 2018

Повече от вълнуваща новина точно на рождения ден на писателя!

Днес, 21 юни, Иън Макюън навършвa 70 години. Седем десетилетия побират всичко, за което един артист може да мечтае – импозантно творчество, купища литературни награди, не по-малко отличия за филмите по собствените му романи, признанието на публиката в цял свят. 

 Разказвач с ювелирен психологически рисунък, той е най-бляскавата фигура сред белетристите от своето поколение и без съмнение един от най-награждаваните британски писатели, носител на "Букър”, "Уитбред”, "Фемина”, "Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“… Общо 6 пъти е номиниран за наградата "Ман Букър” (печели я през 1998 г. с романа си "Амстердам”) и 2 пъти за Международната награда "Ман Букър”.

През 2011 г. отнася Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото, което го приобщава към елитната компания на Макс Фриш, Хорхе Луис Борхес, Милан Кундера и Октавио Пас. "Таймс” го включва в списъка "50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам”, а "Дейли Телеграф” му отрежда 19-о място в класацията "100-те най-могъщи личности в британската култура”.

Автор на 15 романа, преведени на над 30 езика, Макюън се превърна в емблема на литературния постмодернизъм и хуманизъм с шедьоври като "Изкупление”, "Дете във времето“, "На плажа Чезъл“ и "Почивка в чужбина“. "Невинният“ препраща към стилистиката на Джон льо Каре, а "Черните кучета” се занимава с универсалната тема за споделянето и толерантността, за вечното надбягване на доброто и злото в нас. 

Повечето от книгите му имат филмови адаптации по негов сценарий. "Изкупление” е номиниран за "Оскар” в 7 категории, включително за най-добър филм, печели още 50 награди, в т.ч. 2 награди "Златен глобус”. Макюън работи с актьори от световна величина - Антъни Хопкинс, Изабела Роселини, Даниел Крейг и Хелън Мирън са само някои от тях. Знаменателно е завръщането на Сирша Ронан (изиграла демоничната роля на Бриони в "Изкупление”) в екранизацията на интимната драма "На плажа Чезъл”, която излиза по екраните у нас тази есен. Другият дългоочакван филм по негов роман е "Законът за детето” на реж. Ричард Еър, със спиращия дъха тандем Ема Томпсън и Стенли Тучи.

Една от последните жанрови провокации на Макюън, "Операция "Сладкоугодник”, вече има разкошно българско издание. Нестандартна шпионска история с политически контекст, която майсторски се трансформира в любовен роман. За да ни убеди за сетен път в умението на писателя да държи читателя нащрек до самия финал.

Предстои да излязат на български още два романа на Иън Макюън, а няколко от най-силните филми по негов сценарий са част от програмата на "Синелибри” 2018. Очертава се грандиозно шоу за откриването на фестивала на 10 октомври в зала 1 на НДК, когато писателят ще получи Почетна награда за изключителен принос към съвременната проза и нейните елегантни превъплъщения на екрана.

В рамките на гостуването си у нас Макюън ще бъде удостоен и с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Защото е не само блестящ експериментатор и изследовател на човешкото поведение със средствата на художествената словесност, но и прокламатор на най-висшите достижения на цивилизацията, човек с критично мислене и активна гражданска позиция.

Иън Макюън книга откъс писател филми

бюлетин

още реакция