Най-продаваните книги в България 2020

Светлозар Желев ни кани на кратка литературна обиколка из българския книгоиздателски свят.

Светлозар Желев

В България официално са регистрирани повече от 6 000 издателства, а годишно излизат около 10 000 нови заглавия. В момента на пазара има близо 50 000. Може ли да осмислите тези цифри? Аз не мога. Често се шегувам, с тъга, че в България по брой най-много са писателите, после идват издателите, и чак накрая са читателите. 

2020 година беше истинско предизвикателство. Създаде тежка криза в книгоиздаването и търговията на книги в България. Затварянето на книжарниците в моловете за повече от 3 месеца (общо) при двата локдауна, тежкият удар върху всички книжарници, спирането на книгоиздаването за близо два месеца през март и април и най-вече икономическата несигурност у хората по време на кризата с Ковид-19, донесоха срив от близо 50% в приходите за издателствата на годишна база.

Разбира се, за различните издателства, този процент варира и то поради много фактори. От една страна, по-големите издателства имат възможност за по-голямо въздействие върху книжарите, имат и добре развити собствени търговски мрежи или интернет сайтове, чрез които продават успешно продукцията си. Имат и по-силно присъствие в дигиталното пространство и социалните мрежи, ПР и маркетинг отдели, което им позволи да се организират по-добре по време на кризата и да използват електронната търговия, за да намалят загубите.

Новият живот на електронните книжарници

Интересно е, че тази криза даде възможност за сериозен тласък на електронните книжарници и канали за продажба на издателствата и книжарите, което неминуемо щеше да се случи, но сега стана много по-бързо. Появиха се и нови сайтове, като booklover.bg, които внесоха свеж полъх в представянето и дистрибуцията на книги. Най-голям удар понесоха книготърговците и малките издателства. Много от последните нито имат възможност да продават онлайн, нито да представят своите книги в книжарниците, защото в конкуренция с големите играчи, които предлагат бестселъри, те губят битката за позициониране. При тях вероятният срив е над 70%. Единствената причина за оцеляването им е, че нямат постоянни разходи, те са малки семейни компании, които работят от дома си, сами превеждат и редактират книгите и издават само, когато имат средства. В тази ситуация те просто спират да издават нови книги.

Да запазим книжарниците

Големите издателства имат ежемесечни разходи за заплати и наеми, голям персонал, сериозен издателски план с вече платени авторски права. Забавянето при тях беше много сериозно. За книжарите ситуацията също е тежка. В много страни по света, защото проблемите не са само в България, много сериозни, уважавани и стари книжарници, затварят врати, а големите вериги намаляват броя на магазините си. Независими книжарници, превърнали се в легенди като Prairie Light Bookstore в Айова, създадена от легендарния Лорънс Ферлингети през 1978 и около чийто проект се събират писателите – битници като Алън Гинсбърг, Джак Керуак и Уилям Бъроуз, беше спасена с кампания на читателите, които за няколко седмици си купиха книги за няколко стотин хиляди долара онлайн. 

Същото се случи и с Shakespeare and Co в Париж, отворена 1951 г.; или Strand в Ню Йорк, от 1927 г., една от най-добре заредените книжарници в света с повече от 40 километра книжни лавици с над 2 500 000 книги. Надявам се и в България да бъдем така съпричастни и да положим усилия за осигуряване на оцеляването на книжарници - институции като "Нисим“ и "Български Книжици“. Дано разбираме важността от разнообразието, защото то ни дава възможности за избор, осигурява здравословна конкуренция, подкрепя общността, дава шанс за представяне на много различни жанрове, стилове, автори, езици, литератури. Oт поезия и висока белетристика, до масови и популярни заглавия. Издателите ни дават възможност да четем добри и професионално направени книги, осигурявайки преводи, редакция, дизайн и оформление, влагайки време, средства, усилия, експертиза, опит, знания и умения, придобивани с години. Слагайки името си на корицата, издателството поставя своя знак за качество и гарантирани критерии за избор и производство.

Как избираме книга

Замисляли ли сте дали следите определени издателства, дали имате доверие на техния избор и издателска политика, или просто следите определени автори, случващото се в медиите, препоръчаното от книжните блогъри и групи в социалните мрежи? Следите ли за коя книга се говори или, разглеждайки в книжарница или интернет сайт, просто ви "дърпа“ корицата, няколкото думи на четвърта корица, ревю или рецензия?

Според статистиката, най-често взимаме решение да си купим дадена книга по препоръка от приятел, а след това идват медиите и книжарите. Като човек в бранша повече от 20 години, следя доста издателства, на чиято преценка и избор на заглавия и автори се доверявам. Издателите са първото сито, което осигурява качествен контрол на издаваните книги и те са онези, които дават възможност да четем и откриваме автори и литератури, до които иначе никога не бихме могли да опознаем. Заради езика или океана от милиони книги по света.

Щяхме ли да сме чели индонезиеца Ека Курняван или китаеца Ю Хуа, финландката Селя Ахава, исландеца Халдур Лакснес, шведа Тумас Транстрьомер, гърка Никос Казандзакис, японеца Кендзабуро Ое? А трима от тях са нобелови лауреати. Книгите и писателите имат нужда от дом, от подкрепа, от разбиране и приемане. И те се отблагодаряват хилядократно.

Намаляването на ДДС върху книгите не е достатъчно. То трябваше да се случи отдавна, както в почти всички държави по света. И трябва да остане, защото за момента важи едва до 31 декември 2021 г. Новите книги трябва да бъдат в библиотеките, за да имат достъп до тях всички граждани на България. Това е моето пожелание за следващата година.

Най-продаваните книги на 2020

Нека ви представя най-продаваните книги на 30 български издателства, които аз следя и на чийто избор и професионализъм разчитам. Информацията е от самите издателства, за което съм им изключително благодарен. Извън този списък, който би могъл и да ви изненада, ви препоръчвам и книги, от всяко едно от тези издателства (а и от няколко други), с които следващата година ще бъде още по-красива и смислена.

Това са книги, които заслужават да бъдат част от всяка една библиотека, обществена и домашна, защото носят онази емпатия, заради която литературата е толкова велика. Подредени са хаотично и без никакъв умисъл и смисъл, просто така се получи, аз обичам случайността, в която много често няма нищо случайно. 

Приятно четене, и успешна нова година, приятели.

Издателство Прозорец 

"Град на момичета“ от Елизабет Гилбърт

Очакван фаворит. След "Яж, моли се и обичай“, Гилбърт има огромна читателска аудитория. Прозорец е много качествено издателство със силни автори и книги. Ето някои примери от тази година – в края на ноември излезе романът "Царят на татарите“ на Маргарит Абаджиев, чието писане познавам и харесвам много, и ще чета, надявам се съвсем скоро, автобиографията на Елтън Джон или "Титаните на историята“ на Саймън Монтефиоре. Но моите лични предпочитания са за излязлата преди няколко години "Врява в градината с гуави“ на Киран Десай. Много обичам красивото и фино писане на Киран, а когато я познавате и лично, ще разберете колко много от самата нея има в романа. Неслучайно нейната предишна книга, "По пътя на светлината“, получи "Booker”. За съжаление не е налична в сайта на издателството, но може да се запознаете с творчеството й с втората издадена на български книга. Няма да съжалявате.

Издателство Ентусиаст

"Матилда“ на Роалд Дал

Много се радвам, че тази чудесна детска книга е най-продаваната на силно издателство като "Ентусиаст“, във вътрешната конкуренция на такива бестселъри като романите на Венета Райкова, Людмила Филипова или автобиографията на Марко ван Бастен. Знаете, може би, моите пристрастия към доста от авторите на издателството, като Никос Казандзакис, един от най-любимите ми писатели, и Любен Дилов, с чиито фантастични романи съм израснал. Тази година специално искам да отбележа книгата "Новата държава“ на Димитър Аврамов - смела, аналитична и с интерсни прогнози, хипотези и гледни точки, даваща много теми за размисъл. Моята лична читателска препоръка е за "Вегетарианката“ на Хан Канг.

Издателство Сиела

"Тревожни хора“ - Фредерик Бакман, а през декември се появява преследвач, който се очертава съвсем скоро да превземе трона  – "365 дни“ на Бланка Липинска

Присъствието на платформите за стрийминг става все по-силно и дава своето отражение и върху продажбите на книги. А това, че Фредерик Бакман отдавна си е завоювал място в сърцата и умовете на читателите, е ясно. Моя близка си кръсти кученцето Уве. Предполагах, че "Бьорнстад“, заради сериала, който може да гледате по НВО, ще е най-продаваната му книга, но "Тревожни хора“ я е отнесла.

От книгите на Сиела мога да препоръчам много и заради сантиментите ми към издателството, но ще отбележа само няколко от тази година - "Кратка история на иновациите“ на Мат Ридли, "Позитанско царство“ на Михаил Вешим, с чудни пародии по класически за българската литература произведения и съвременни герои, както и преизданието на "Преди да се родя и след смъртта ми“ на Ивайло Петров. Моята лична препоръка е за "Първите 20“- сборник с разкази под съставителството на Александър Шпатов, който събира най-добрите разкази от първите 20 години на 21 век от 20 писатели като Деян Енев, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Михаил Вешим, Калин Терзийски, Елена Алексиева, Васил Георгиев, Радослав Парушев, Богдан Русев, Ангел Игов, Йорданка Белева, Оля Стоянова, Захари Карабашлиев, Александър Шпатов, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Иво Иванов, Мирослав Пенков, Петър Делчев. 

Издателство Софтпрес

"Глина“ на Виктория Бешлийска

Определено бях изненадан от това, че в издателство като Софтпрес, с мащабна и регулярна издателска политика, силен маркетинг и разпространение, може на първо по място по продажби за цялата година да бъде току-що излязъл роман, преди няма и месец, и то от български автор. Издателството има опит с Христо Стоичков, но това е съвсем различно нещо. Дебютен роман. "Глина" със сигурност ще бъде книгата, която съвсем скоро ще прочета. Чакам с нетърпение срещата ни. Има и още една книга на издателството, която е в челните класации, в нехудожествената литература, и това, разбира се, е "Обетована земя“ на Барак Обама. Той детронира съпругата си Мишел и заема подобаващото му се първо място. Моята препоръка е за "Камен и пиратите от 5 Г“ на Елена Павлова. Много харесвам детските книги на Елена, както и нейните фантастика и фентъзи. Притежава много талант и умение да разказва.

Издателство Панорама

"Лавър“ на Евгений Водолазкин

Издателството на Съюза на преводачите в България винаги е гарантирало превъзходен, нетрадиционен избор и качество на превода за всяка от книгите им. Много автори са започнали пътя към сърцата и умовете на читателите именно от това издателство. Преводачите се явяват посланици и популяризатори на различните национални литератури в един конкретен контекст, те познават най-добре какво се случва по света, откривайки нови и нови литературни континенти. Моята лична препоръка е за "Имитация на кошмар“ на Ана Бландияна, а към средата на годината ще бъде преиздадена една много любима моя книга, "Бос хляб“ на Мохамед Шукри, която горещо ви препоръчвам.

Издателство за поезия "ДА“ 

"Преди да се затворят времената“ на София Бранц, но почти я стига "Кухата сърцевина на живота“ на Цочо Бояджиев 

Обичам поезията. Моите почитания на издателството за поезия "Да“ за постоянството, избора и качеството на издаваните поетични книги. И български, и преводни. Спокойно мога да кажа, че мисията им е нелека, но най-благородната в полето на литературата тук. Знам и колко им е трудно, дано успеят да продължат да носят светлината. А това ще стане само с наша обща помощ. Интересно е, че победители са две книги с поезия на български автори. Непрежалимата София Бранц и Цочо Бояджиев, който след десетилетия тишина, през последните години публикува три сборника с поезия, за наша огромна радост. А защо е изненада? Защото издателството направи такива книги през тази година като "каквото казах, нека“ на Рутхер Копланд, в превод на Боряна Кацарска, "Писмо през април“ на Ингер Кристенсен, в превод на Росица Цветанова. "Адът без изход“ на Йоан Ес. Поп, в превод на Лора Ненковска, "Нощта на влюбените“ на Йосип Ости, в превод на Люси Миндовска. Моята лична читателска препоръка е "Кого живея?“ на Костас Монтис, в превод на Яна Букова. Четете и купувайте поезия.

Издателство Кръг

"Майстора и Маргарита“ на Булгаков

Още една любима книга намира своето ново тяло и път към душата на читателите. Радвам се, че тя е най-продаваната книга в това издателство. "Кръг“ са едно от най-новите издателства в България, но стъпиха стабилно на пазара, издавайки доста интересни заглавия като "Етюдите на София“ на Иван Шишиев, автобиографията на Мохамед Али, "Дивите ябълки“ на Хенри Дейвид Торо. Моята лична препоръка е за "Лято на езерата“ на Маргарет Фулър - за първи път на български език, една от най-ярките представителки на американския трансцедентализъм на XIXвек. 

Издателство Лист

"Сняг“ на Джон Банвил

Прекрасно издателство, със собствен облик, внимателна политика, чудесни поредици, детската им "Детски шедьоври от велики писатели“ е страхотна, а и с автори като Сесар Айра, Мая Анджелоу, Дино Будзати, Сол Белоу, Евгений Водолазкин, Итало Звево, Кендзабуро Ое, Силвия Плат, Йозеф Рот, Том Стопард, Колсън Уайтхед, Том Улф, Джонатан Сафран Фойер, няма как да бъде различно. Моят личен избор е "Подземната железница”на Колсън Уайтхед, с напълно заслужени награди "Пулицър“ и National Book Award.

Издателство Рива

"Татуировчикът от Аушвиц“ – Хедър Морис

За втора поредна година. Не крия, че следя Рива отблизо, защото издават историческа литература. Историята е моето образование и моята скрита любов, на която често се отдавам. Тя не се превърна в моя професия, но винаги ще страдам и ще живея с нея, както е и с морето, другата ми голяма любов още от детството. През тази година те издадоха страхотни книги като "Иван Вазов. Лирика“, една антология, съставена от Борис Христов, сборник разкази "Лала боса“ на Деян Енев, получил куп награди и "Изчезването на видовете“ на Диего Векио, една много свежа история за създаването на Института "Смитсониън“. Моята лична препоръка обаче е за роман, излязъл миналата година – "Жената от горния етаж“ на Клеър Месуд. Прекрасна литература от една от най-фините писателки и дами, които познавам. 

Издателство ICU

"Бегуни" на Олга Токарчук

И всички нейни книги, разбира се. Най-новата е "Кaрай плуга си през костите на мъртвите", а "Изгубената душа" oбожавам. Прекрасните книги на издателството, литературният вкус на издателката Невена Дишлиева-Кръстева и посветеността на екипа им донесоха много верни читатели, които с нетърпение очакват всяка следваща тяхна книга. Сборниците "Куфарът на брат ми", "Бащите не си отиват" и "Истории от 90-те" са любими, а моята лична препоръка е за "Творецът на ангели" на Стефан Брайс. Холандската литература е неустоима за мен, заради проникновения анализ на дълбините на човешката природа.

Издателство Персей

"Кодексът“ на Том Егеланд

През последните години името на Том Егеланд се нареди сред списъка на на най-продаваните и харесвани автори на мистерии, заедно с Дан Браун и Жозе Родригу душ Сантуш. В каталога на издателството има автори като Софи Оксанен, Петър Андоновски и Марко Торенте. Трима автори, които много харесвам, а и имам удоволствието да съм ги срещал лично както в София, така и на панаира на книгата във Франкфурт. Не мога да кажа същото, за съжаление, за моя избор на автор и роман, които ви препоръчвам – Сергей Минаев и "Видеоти“. След "Духless“, той е един от писателите, които чета винаги с удоволствие. Бих се радвал да го срещна.

Издателство Изида

"Леонардо да Винчи“ на Атле Нес

Винаги се радвам, когато биографиии, които вдъхновяват, се радват на голям читателски интерес. Издателството има много балансиран каталог с българска и преводна литература, от трилъри до висока литература и поезия. Интересни са и маркетинговите им ходове като привличането на певицата Рени, която чете откъси от книги на различни автори. Моите адмирации. Детските книги на Мария Пар са чудесни, но моята препоръка е за любимата холандска литература и романът "Нидерландската дева“ на Маренте де Моор

Издателство Кръгозор

"Лидерите винаги обядват последни“ на Саймън Синек

И другите му книги – "Започни със защо“ и "Безкрайната игра“ са най-продаваните в каталога на издателството. Вниманието ви заслужава и много забавният сборник "Безкрайността на човешката простотия“, бих казал и глупост, на Боб Фенстър. В тези особени времена, в които живеем, всеки ден наблюдаваме доказателствата на безсмъртното твърдение на Айнщайн, че "Има само две безкрайни неща – Вселената и човешката глупост. Като за първото не съм сигурен.“ Моята препоръка е за книгата на един много важен за мен човек, автор и професионалист, който си отиде рано от този свят – Антъни Бурдейн и "Поверително от кухнята“

Издателство Жанет 45

 "Времеубежище“ на Георги Господинов, следвана от "Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова, а от преводните – "Американа“ на Чимаманда Адичи

За книгите на Жанет 45 мога да говоря с часове. Със сигурност книгите на това издателство, заедно с тези на Сиела и Колибри, както и на издателство за поезия "Да“, са най-много като брой прочетени от мен. Разбира се, заради българската литература и прекрасният и внимателен  избор на преводните заглавия. Поредиците "Кратки разкази завинаги“, Отвъд“, а отскоро и "Памет“ и особено "Море“ се превърнаха в едни от най-любимите ми. Ще си позволя да препоръчам четири книги – две поезия – преводна и българска, "Поезията като бунтовно изкуство“ на Лорънс Ферлингети, в превод на Манол Пейков, и "Машини“ на Златозар Петров, и две проза – също по една преводна и българска, "Опитът“ на Русана Бърдарска ,един оригинален, мултижанров, експериментален, четим, прекрасно написан, всеобхватен роман за живота на една жена, във всички негови измерения, и "Към езерото“ на Капка Касабова, в превод на Невена Дишлиева – Кръстева, поредната блестяща, ценна и дълбока книга за мястото и времето, за хората и миналото, за паметта и емпатията, на една от най-любимите ми писателки.

Издателство Lege Artis

"Отмъщението на прошката“ на Ерик-Еманюел Шмит

Поредицата "Безкрайна проза“ на издателството за мен е една от най-добрите, с най-високо качество на литературата сред съвременните български издателства. Автори като Ромен Гари, Андрей Макин, Жан-Пол Дюбоа, Роберт Менасе, Паскал Киняр, Лейла Слимани и Макс Фриш са само някои от имената, присъстващи в богатия каталог на издателството. Тук ще препоръчам поне две книги -  "Сияние на жена“ на Ромен Гари и "Щилер“ на Макс Фриш, не че не бих искал да препоръчам и "Лиричните клоуни“ на Гари и “Homo Faber”на Фриш.

Издателство Книгомания

"Живот в скалите“ на Мария Лалева

Най-продаваната книга в България през последните две години, роман-събитие, дори няма да отбелязвам, че е дебют. Продаден в повече от 100 000 екземпляра, той продължава да бъде начело във всички годишни класации. Какво може да бъде казано повече? Любовта на читателите говори достатъчно. И моята препоръка за тази година – "Книга на песните“ на Стефан Вълдобрев. Не само, защото "По-полека“ се превърна в истински химн на Движението за бавно живеене и наслада от живота, а защото е една от най-вдъхновяващите и възпяващи таланта книги. Не само за тази година. Много ми се искаше да видя такава книга и от Димо от P.I.F, който си отиде толкова рано. Имаме надежда за книга с текстове от Ицо Хазарта, Свилен от "Остава“ и други музиканти и текстописци.  

Издателство Колибри

"Цвят продълговат в морето“ на Исабел Алиенде, "Моето семейство и други животни“ на Джералд Даръл и "За бавното живеене и насладата от живота“

Колибри бяха така добри да ми изпратят и първата си 30-тица, затова не мога да не отбележа, че заедно със задължителните Стайнбек, Елена Феранте, Питър Мей (един от най-любимите ми атори на трилъри), в нея присъстват толкова важни и любими книги като "Pape Satan Alepe”на Умберто Еко, "Трите тела“ на Лиу Цъсин, "Розата на Балканите: Кратка история на България“ на проф. Иван Илчев, "Изкуството да живеем просто“ на Шунмьо Масуно, “Фигури" на Мария Попова и, за моя радост, "България за напреднали“. Как споменах по-горе, спокойно мога да заявя, че през тези години съм прочел най-много книги на издателство Колибри, а любими мои автори и поредици са част от каталога на издателството. Ще спомена само Милан Кундера, Дубравка Угрешич, Милорад Павич, Иън Макюън, Джонатан Франзен, Пол Остър и разбира се, Томас Пинчън. Поредиците "Амаркорд“, "Съвременна европейска проза“ и "Модерна класика“. За да ви изненадам, ще препоръчам три книги, само на български автори. За мен всяка от тях е една от най-добрите, които съм чел през последните години, много различни една от друга, в различни жанрове, от психологическа фантастика, през екзистенциализъм, до антиутопия. "Другият сън“ на Владимир Полеганов, носител на Награда "Хеликон“, "Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов, носител на "Награда "Перото“, и "Пумпал“ на Владислав Тодоров, по който номинираният за Оскар Теодор Ушев снима филм, който ще излезе вероятно през 2022 г.

Издателство ПАН

"Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен

От години наред, това е най-продаваното заглавие на издателството. ПАН е едно от най-големите български издателства за детска литература, което десетилетия продължава да радва децата с най-добрите книги от българската и световната литература. Мога да ви препоръчам всяка книга от техните поредици "25 вечни детски романа“ или "Детска класика“, но нека бъдат приказките на Оскар Уайлд.

Издателство Хермес

"Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън

За трета поредна година, а и второто място пак за него. От издателството са публикували и топ 20 на най-продаваните книги за 2020 на страницата си. Радва ме присъствието на "Човекът в търсене на смисъл“ на Виктор Франкъл и "Малък наръчник по Хюга: тайните на датчаните за щастлив живот“ на Майк Викинг. От техния каталог с над 700 заглавия бих искал да ви препоръчам доста - книгите на Блага Димитрова, Александър Секулов, Емил Андреев, Владимир Зарев, Камелия Кучер, Иван Станков, но трябва да избера една, затованека бъде "Васил Левски“ на Захарий Стоянов. Сигурно ви изненадвам, но тази книга е много важна, за да съберем отново в един образ иконата Левски. Този идеализиран образ, който от година на година все повече се отдалечава от действителността, с историческия образ на Апостола, както и неговия човешки образ, достоен да бъде за пример, без идеологизации и идеализация. 

Издателство Бард

"Институтът“ на Стивън Кинг, а много бързо я догонва "Защо стареем и защо това не се налага“ на Дейвид Синклер и Матю Лаплант

Поредиците на издателството "Елит“, "Световна фантастика“, "Кралете на трилъра“ и "Велики майстори на фентъзи и фантастика“ са сред най-обичаните от българските читатели. Сред тях съм намерил много от любимите си автори като Дан Симънс, Дейвид Брин, Уилям Гибсън, Дж. Р. Р. Мартин, Азимов, Саймък, Бредбъри, Шекли, Филип К. Дик, Артър Кларк и Урсула ле Гуин. Никак не е лесно кое от всички техни заглавия да препоръчам, затова ще заложа на сигурно, на най-любимите ми книги –"Властелинът на пръстените“ и "Хобит“ на Дж. Р. Р. Толкин.

Издателство Егмонт

"Хари Потър и философският камък“ на Дж. К. Роулинг

"Егмонт“ е водещото издателство в България за детска и тийн литература, в чийто каталог освен Дж. К. Роулинг фигурират и имена като Стефани Майер, Рик Риърдън, Вероника Рот и Джон Грийн, а Стан и Изабел са българските любимци на детската аудитория. "Егмонт“ е едно от малкото издателства в България с импринти, "Анишър“, Кубар“ и "Уо“. Извън детската литература блести името на Елиф Шафак. Моята препоръка е малко особена, при толкова добри детски и тийн книги, а тя е  "Много хубав живот: за ползите от неуспеха и за голямото значение на въображението“ на Дж. К. Роулинг, една лекция пред студенти в Харвард, която със сигурност ще ви донесе много.

Издателство Фют

"Защо, какво, как“ (нехудожествена литература) – поредица от повече от 20 книги, а при художествената литература -  "Небивалици с буквите от А до Я“ на Цвета Брестничка, с илюстрациите на Албена Каменова

Веднага след нея са "Приказки“ т. 1– класически приказки с чудесни илюстрации. Още едно от най-важните детски издателства в България, с поредици и автори като Майкъл Морпурго и книжките за Франклин, любими на милиони деца по света. А, да не пропусна и Барбароните, с анимационните филмчета, с които израсна моето поколение. Тук моята препоръка съвпада с най-продаваната книга на издателството – книгата на Цвета Брестничка спечели и Наградата "Перото“ за детска литература.

Издателство Точица

"Книга за смъртта“ на Пернила Стафелт

Тази книга е и моят избор за препоръка. Подарил съм пет броя от нея на приятелски деца и ще продължавам са го правя, защото тя е важна и си струва. Ще отбележа и "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ на Сотир Гелев и Пенко Гелев, както и "Телогинариум“ на Ясен Григоров, едни от най-добрите детски книжки за тази година. Бих искал да ви препоръчам всички книги на това чудесно издателство, но нека бъде "История за краля и дъжда“ на Зорница Христова и Кирил Златков, една от най-красивите книги в съвременната българска литература.

Издателство Лексикон

 "Задругата“ на Добри Божилов

В каталога на издателството намират място и поезията на Роберт Леви, и книгите на Калин Терзийски, и автори като Димил Стоилов, но моята препоръка за вас е прекрасният сборник с три новели на Димитър Паунов "Малки състезания - Самотният пътник за Берлин – Биплан в дъжда“

Издателство Обсидиан

"Ветрове над Камино“ на Джон Гришам

Много ми се искаше да е "Имитация и демокрация“ на Иван Кръстев и Стивън Холмс, една от най-интересните книги за тази година, но е нормално Гришам има преднина, и то пред автори на издателството като Лий Чайлд, Балдачи и Пауло Коелю. При все наличието на книгите на Иван Кръстев, "Сблъсъкът на цивилизациите“ на Самюъл Хънтингтън, книгите на Кристин Димитрова, Богдан Русев и Емилия Дворянова, тук моята препоръка е за "Скарида“ на Димитър Коцев – Шошо. Много харесвам този роман, заради проникновенията, стила и прекрасния разказвачески талант на автора.

Издателство Ера

"Завръщане“ на Никълъс Спаркс и "Написано с кръв“ на Крис Картър

Когато говорим за издателство "Ера“ няма как да не споменем поредицата от над 80 книги на Агата Кристи, което е може би най-дългата авторова поредица в съвременното българско книгоиздаване. Тук през годините са намирали дом и автори като Чък Паланюк, Джефри Дивър, Жорж Сименон, Ерик-Еманюел Шмит. Моята лична препоръка е"Не казвай сбогом“ на Джилиън Флин, един от любимите ми трилъри, изобщо.

Издателство "Българска история“

"Първите дами на Средновековна България“ на проф. Пламен Павлов– с продадени около 6 000 бр. за 3 месеца, по данни на издателството

Тук моята препоръка е за "Хумористична история на българите“ на Райко Алексиев. Прекрасна и ценна книга, заради иронията и самоиронията в нея към миналото и към нас, българите. Представя ни една толкова важна гледна точка към живота, която забравяме, когато става въпрос за Родина, Отечество и История. А не трябва. Неслучайно в "България за напреднали“ има два кратки откъса от нея.

Издателство Изток-Запад

"Зад завесата на демокрацията“ на Калин Тодоров

Иска ми се да препоръчам няколко десетки книги, които, вярвам, трябва да присъстват във всяка библиотека. Надявам се това да се случи скоро с обществените библиотеки, а и с много домашни. Тук можем да споменем класическата поредица с романи сред които "Одисей“ на Джойс, "Моби Дик“ на Мелвил, "Чевенгур“ на Платонов, "Човекът, който се смее“ на Юго, "Дон Кихот де ла Манча“ на Сервантес или "Сън в алени покои“ на Цао Сюецин, една от най-продаваните книги в света за всички времена. За научната, философската, историческата или филологичската литература дори няма да повдигам въпрос. Следете това издателство, то винаги има нещо за вас. А моята препоръка от тази година е "Sapiens:история в картинки“ т. 1 на Ювал Ноа Харари, комикс за деца и възрастни, където прекрасно се обяснява всичко разгледано и анализирано в "Sapiens: Кратка история на човечеството“, с нейните около 600 стр.

Издателство Ерго

"Минало несвършено“ на Пенчо Пенчев

Есета върху българската история и икономика от Освобождението до наши дни. Моята препоръка от всички прекрасни книги на издателството, поезия и проза, е "След последната война“ на Бенедек Тот. Силна антиутопия за ужасяващото лице на войната. А аз на антиутопии не мога да устоя.

Издателство Orange Books

"Заветите“ на Маргарет Атууд

Доста добри книги от Orange Books през последните години, а автор като Маргарет Атууд е истинско богатство за всеки каталог. Моята лична препоръка е "Завръщане“ на Яа Джаси.

Издателство "Пощенска кутия за приказки“

"Лейди Гергана 2“ на Цветелина Цветкова

С автори като Никола Крумов, Димитър Калбуров и Цветелина Цветкова, това издателство присъства с 6 книги в топ 50 на най-продаваните български художествени книги за 2020. Повече от 10%, всъщност, са на издателството. Мисля, че това говори само по себе си за обичта на читателите. Моята лична препоръка е за "Произход на видовете“ на Георги Блажев.

С някои издателства не успях да се свържа, но няма как да пропусна да отбележа, а и да препоръчам, книги като "Кървав меридиан“ на Кормак Маккарти, изд. "Пергамент прес“, "Герои“ на Стивън Фрай и "Вечните образи на Англия“ на любимия ми Бил Брайсън от издателство "Еднорог“, "Absolvo te“ на Георги Бърдаров на изд. Mussagena, "История на човечеството“ на Хендрик ван Луун, от изд. Световна библиотека, "Скиталецът“ на У. Х. Одън на "Фама“, "Черен леопард, червен вълк“ на Марлон Джеймс и "Блед пейзаж с хълмове“ на Казуо Ишигуро на изд. Лабиринт, автобиографията  "Да живееш, за да го разказваш“ на Габриел Гарсия Маркес на изд. "Лъчезар Минчев“, и още, и още, и още. Но, спирам до тук.

 Накрая, като crème de la crème, ето и моите топ 10 за 2020, по азбучен ред:

"Американа“ на Чимаманда Адичи

"Времеубежище“ на Георги Господинов

"Дневник, намерен във вана“ на Станислав Лем

 "Книга за смъртта“ на Пернила Стиферт

"Книга на песните“ на Стефан Вълдобрев

"Към езерото“ на Капка Касабова

"Опитът“ на Русана Бърдарска

"Първите 20“ – сборник разкази, под съставителството на Александър Шпатов

"Трите тела“ на Лиу Цъсин

"Фигури“ на Мария Попова

бюлетин

още реакция