Чао, Берлинале

Берлинале 2021 се отлага. Фестивалът се разделя на две времеви части – пазар и прожекции пред публиката.

Винаги има първи път. Вече повече от 25 години пиша за Берлинале и за първи път – че няма да има фестивал. Очакваше се и въпреки това е неприятно, защото означава, че несигурността над филмовия бранш ще тегне още… никой не знае колко още.

Създаден в началото на Студената война през 1951 г., фестивалът се разширявал, променял, модернизирал, разтрисал от скандали, но досега не е бил отменян. Началните му издания са през лятото. 20 години по-късно заковава през февруари, за да стане първият от поредицата в категория "А“ за годината, винаги съобразен с раздаването на наградите "Оскар“, така че в програмата да има филм от номинираните, което пък да осигури американски звезди на червения килим в Берлин. Тазгодишният фестивал завърши на 1 март – датата, на която в германската столица беше диагностициран първият случай на ковид-19. Тогава все още никой не предполагаше, че световният фестивален живот "ще отиде на кино“.

Wiki Commons

Няколко месеца след избухването на пандемията кино критиката продължаваше да предъвква нововъведенията от новото управително дуо на фестивала: в първата си година художественият директор Карло Шатриан и икономическият директор Мариете Рисенбек въведоха нова секция към конкурса, наречена Encounters, която не беше безрезервно приета. Имаше гласове, че тя разводнява, а не обогатява състезателната програма, каквото е било намерението. Малко по-късно двамата управляващи обявиха, че през 2021 г. няма да има награда за женска и мъжка главна роля, а само една, джендър неутрална, за актьорско изпълнение. Също както и при останалите професии, например режисурата, наградата не се дели от мъж и жена. И това решение не срещна всеобщ възторг, макар че голяма част от актьорската гилдия го приветства като справедливо. Може би споровете щяха да продължат и дори да се разраснат, ако се беше стигнало до реализацията на смелите идеи, но коронавирусът сложи точка на разприте и ги класифицира като бели кахъри.

Берлинале 2020 отчете 330 000 продадени билети, 18500 специализирани посетители от 132 страни, 3500 представители на медии, 340 филми, показани на 1100 прожекции. Годишният бюджет на фестивала възлиза на 27,2 милиона евро, от които 10 милиона идват от държавата, останалите от продажба на билети и спонсори. И всичко това отива в миналото и си остава там. Фестивалът струва много, но и връща на Берлин много, от него печелят хотели, ресторанти, туристически обекти. Печели, разбира се, и кино бизнесът. Година без фестивал означава огромна загуба за няколко бранша. Тогава? 

Засега се казва, че онлайн издание би било прекалено скъпо начинание, тъй като ще има разходи без приходите от публиката. Погледите са насочени към федералното управление на Германия, но надеждите не са големи, тъй като държавата покрива и без друго едва оцеляващото киносъсловие. Голяма част от старта на снимки на различни филмови продукции е отлаган през годината, а според последни сметки загубата на киноразпространителите за годината е към милиард евро. 120 милиона евро е помощта, която се дава на федерално ниво за подкрепа на киноиндустрията, което заетите в нея определят като капка в морето. 

И все пак двойката Шатриан-Рисенберг продължава преговори за финансиране и на Берлинале. Какво се предвижда? Онлайн провеждане на кинопазара 1-5 март 2021 г., традиционна част от фестивала, открит единствено за бизнес-представители, както и още няколко програми като например пазарът за копродукции или пък BerlinaleTalentsИ състезателна програма, при която жури ще излъчи "мечките“. Все още обаче не е ясно дали избраните филми ще могат да се гледат от киножурналисти по света. Ако да, то стриймингът би оскъпил мини-фестивала заради правата на филмите. След което през юни избраните в конкурса творби да бъдат показани пред берлинчани при прожекции на открито. Март е последна възможна дата за онлайн-фестивала, който не може да се отлага безкрайно, защото през май е форумът в Кан, за който в момента се знае, че в зависимост от ситуацията ще бъде или по план, или отложен за юли-август.

Фестивалният живот на хората от киното и през следващата година ще тъне в неизвестност. Засега е ясно едно: традиционното Берлинале на "Марлене Дитрих плац“ през 2021 г. няма да се състои през февруари.

 

 

 

бюлетин

още реакция