Да, това се нарича shit storm

Изложба на Вероника Белчева, Костадин Кокаланов, Елизавета Ангеловаи Стефан Чинов показва онлайн омразата наяве.

"И какво ще ни направите!? Затова ви вкарват черни да ви шибат, а ние ще страдаме. Ние не искаме нашите деца и внуци да са педераси. Набийте си го в задниците, защото нямате акъл в главите, а ви интересува само как да ви изчукат. Ние сме българи, не сме боклуци.”

"Децата с увреждания нямат място в нормалните училища, не може да се саботира учебния процес и бъдещето на здрави деца, заради някакви майки с болни амбиции.”

"Майка ви ше еба аз на вас мръсни педераси на които мръсните евреи плащат да развращават младите българи. Дано скоро да отвориме пак лагерите за такива комунистически свине като вас! Пиночет и Франко знаеха как да се рзправят с такива боклуци!”

"Купи си вибратор и ходи се застреляй някъде, майка ти малоумна!”

Вероника Белчева

Така звучат част от думите, с които са нападани онлайн много публични личности, журналисти и активисти за човешките права в България. Изложбата "Shit Storm: колекция от онлайн омраза“, организирана от фондация GLAS, за първи път представя пред публика и извън виртуалния свят подбрани реални закани и обиди, призиви към насилие и тормоз, отправени заради изявена гражданска позиция или мнение. Целта е не само да бъде обърнато внимание на феномена "език на омраза“, но и думите, представени чрез изкуството на различни автори, да бъдат изтощени от смисъла, дистанцирани до превръщането им в обекти на естетическо съзерцаване. 

Чрез нежните си акварели илюстраторката Вероника Белчева (Belronika) пресъздава преживяването "език на омраза” в 2 минутна анимация и рисунки, в които вплита изписаните на ръка обиди от калиграфката Елизавета Ангелова. Това е първата колаборация между двете. 

Графичният дизайнер с интерес към калиграфията  – Костадин Кокаланов, се включва в проекта като изписва на ръка върху завеси избрани обиди и закани, които са събирани в продължение на години от ЛГБТИ активисти, роми, евреи, феминистки, писатели, журналисти и др. Стефан Чинов участва с работата "1000 думи”, в която са вплетени отново реално отправени заплахи онлайн, отпечатани върху платове. 

 "Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ ще продължи до 11 ноември включително и може да бъде разгледана всеки ден от 12 до 19.30 ч. в галерия КО-ОП, на бул. Янко Сакъзов 17.

Изложбата се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта "Rainbow Over Hate”. Проектът се финансира от програма "Права, Равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020).

бюлетин

още реакция