Стана ясно българското предложение за Оскар

Избран е филмът "Бащата” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Комисията по избор на българско предложение за наградата "Оскар“ за чуждестранен филм към Националния филмов център, председателствана от Милко Лазаров, избра българския претендент - "Бащата” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. 

Филмът е носител на голямата награда "Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Продаден е за разпространение в над 10 държави. 

БАЩАТА е финансиран от Националния филмов център и е създаден в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд Евроимаж и програма МЕДИА.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на Оскарите, след СЛАВА през 2017. 

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Те живеят и работят заедно повече от 15 години. Дебютният им филм “Скок” (к/м) печели Голямата награда на фестивала на късометражния филм в Брюксел и Голямата награда на МКФ Пусан. Първият им пълнометражен игрален филм "Урок“ има над 30 международни награди. Вторият, "Слава”, със Стефан Денолюбов в главната роля, повтаря успеха му и е българската номинация за чуждоезичен Оскар 2017. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция