Виктор Самуилов е носител на "Орфеев венец"

А наградата за най-добро художествено оформление спечели Люба Халева.

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия. Писателят получи златен венец, изработен от Жорж Трак, грамота и парична премия в размер на 5000 лева. Отличието за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" отиде при младата и изключително талантлива Люба Халева. 

Фотограф: Станимир Петков

Награждаването се състоя по време на откриването на 18-ото издание на литературния фестивал "Пловдив чете“ на Античния театър в Пловдив. Стотици хора присъстваха на събитието и се насладиха на изпълненията на фолклорен ансамбъл "Дилянка“ с ръководител Мария Кьосева, хор "Детска китка“ с диригенти проф. Златина Делирадева и Яна Делирадева и Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени“. Водещ на откриването бе Николай Колев. 

Първото приветствие от сцената на Античния театър по традиция бе отправено от Божана Апостолова - поетеса, писател, издател, собственик на ИК "Жанет - 45“,  организатор и двигател на фестивала. Тази година "Пловдив чете“ включва повече от 30 писатели и 50 водещи български издатели и книгоразпространители, с над 40 събития – изложби, творчески работилници, срещи с писатели, 17 изложбени книжни шатри с рекорден брой участници.

"Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер. Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на "Орфеев венец" като - Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев“, каза Виктор Самуилов, след като бе окичен с "Орфеевия венец“. 

Фотограф: Станимир Петков

Отличието за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" бе връчено на Люба Халева от Кмета на Пловдив Здравко Димитров. Люба Халева също отправи благодарности за признанието и изтъкна, че е поласкана да бъде в компанията на сериозни творци като предходните носители на приза.

Фотограф: Станимир Петков

Литературен фестивал "Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство "Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека "Иван Вазов“ и Асоциация "Българска книга“.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция