„Златна роза“ за 38-и път във Варна

От 24 септември до 1 октомври ще се проведе най-старият у нас фестивал за българско кино.

В конкурсната програма на фестивала са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства през последната година. По традиция в рамките на фестивала във Варна ще присъстват създателите на филмите.

Фестивалът ще бъде открит на 24 септември от 18.00 часа с изложбата "Спомен за филма "Осъдени души”, която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев. След церемонията по откриването на Златна роза 2020 в 19.00 часа за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията "Пари”с реж. Сиамак Етемади, с продуценти Чучков брадърс и с финансовото участие на Националния филмов център.

"Пари"

В осемте дни на "Златна роза” са организирани ежедневни пресконференции с екипите на филмите от конкурсната програма, презентация “Мерки срещу онлайн пиратството в условията на пандемия” с участието на Главен инспектор Михаил Драгоданов от ГДБОП, уъркшоп “Как музиката живее в киното” с модератор Саня Армутлиева и представяне на книгата на Петя Александрова – "Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино”. За първи път на кръгла маса "Златна роза 2020 през очите на българската кинокритика” най-острите пера на родното ни кино ще обобщят видяното и ще очертаят тенденциите в най-новите български филми.

"Босият император"

 

В програмата "Открити хоризонти” ще бъдат представени пълнометражните игрални филми "Опърничавите”с реж. Георги Костов и копродукцията "Босият император” с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма. Сред тях за първи път ще видим и произведения на студентите от програмата FilmForge на New Boyana Studios.

Нова рубрика

От тази година фестивалът открива нова рубрика в своята програма "Златна роза класик”, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. На 25 септември от 18.00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино- трилогията "Мера според мера” на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният зрител ще види резултата от възстановените оригинални цветове, преобразена звукова фонограма, както и субтитри на литературен български език, за по-добро разбиране на енидже-вардарското българско наречие, на което говорят героите във филма.

Организатор на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза” е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция