10-то юбилейно издание на „Капана Фест“

Запазваме си едни от последните дни на август за Пловдив.

Пъстър и весел празник ще оживи “Малката Главна” и квартал “Капана” на Пловдив, в четирите дни от 20-ти до 23-ти август, 2020 година. След базара през месец юни, това е второто събитие за тази година и десето от седемгодишния летопис на “Капана фест”. Присъщо за юбилейно издание, вниманието ще бъде насочено към началото на всичко, когато украсените улички, между красивите къщи на старите занаятчии, за първи път посрещнаха новите си гости. И този път фестивалът за градска култура и изкуства ще даде среща на публиката си с най-добрите в направленията - музика, занаяти, изкуство, кино и спорт. Дните на този празник, както винаги, ще бъдат по-специални с живописната улична украса и ще оставят отпечатък върху живота на Пловдив, с разнообразни инициативи за облагородяване на градската среда.

За музиката

Голямата страст на “Капана“ - музиката, отново ще е важна част от фестивалния живот. Главният източник на мелодични преживявания ще бъде сцената “Kapana Stage”, разположена на ул. “Златарска”, на паркинга до Халите, където ще се изявят музиканти от първите сцени на събитието. “Vinil DJ HUB” ще бъде другото място, където звуците на подбрана жанрова музика ще доставят на меломаните удоволствието да слушат от най-добрия носител - грамофонната плоча. “Новото 20” на десетото събитие “Капана” ще бъде бутиковата сцена на артистичния квартал “WAM concept studio”. Това място ще се преобразява в трибуна за музиканти и други артисти, които да осъществят по-близък и непринуден контакт с почитателите на изкуството си. И защото музиката е част от живота на квартала, из очарователните му улички ще откриете специалните акустични кътове, където под шапките на познатите шатри, музиканти ще ви радват с живите си изпълнения.

За изкуството

Наслаждавайки се на красивите фасади и украсата, във фестивалната зона, със сигурност вниманието ви ще бъде привлечено от проекта “МИР”, чието начало беше поставено още в първите издания на фестивала от графити майстора Nassimo, а сега ще бъде завършен от колегите му Stern и варненската група “140 идеи”.

“Къс Земя” на младата фотографка Йохан Траянова е другата среща с изкуството, която организаторите са подготвили. Галерия “InDustReal” пък ще изплува от потайността на своето ежедневие и по време на фестивалните дни ще заблести с красотата на произведенията на избрани независими творци.

Начинанието “Капан за изкуство” ще обогати културната програма за дните на фестивала. Големият капан за мишки традиционно приютява изкуството на специален автор и отново ще бъде разположен така, че да можете да се запознаете с произведенията на твореца, който за сега се пази в тайна. Несъмнено вниманието на посетителите ще бъде привлечено и от обемната артистична инсталация, вдъхновена от връзката между земята и небето “THE WAMstar”, инициирана от марката за градска мода със специално отношение към дизайна - “What a monstar”.

Уличното изкуство е предсравено с два тематични проекта - “Носталгия по миналото” е насочен към традициите, и представя историята на улица “Златарска” от преди 60 години, а “Куршум хан” ще обърне вниманието ни към сградата, която е била ключово важна за Капана, но вече е само история.

За базара

За празничното оживление винаги допринася и базарът. Тази част от “Капана фест” отново ще събере над 100 занаятчии от цялата страна, организирани в тематичните зони - Авторски изделия, Натурални храни и напитки, Градска мода, Базар за грамофонни плочи, Дом на Книгата Сашо Костов, Керамика, Бижутерия и Козметика. 

Атмосферата

“Кино на тъмно в Капана” е другата платформа за изява на български творци. Всяка вечер от 21 до 23 часа ще има по две прожекции на български филми. “Спорт и здраве за нашето семейство” пък обединява стремежа на екипа да създаде условия за активно движение и опознаване на спортния живот. Деца и възрастни ще имат възможността да наблюдават партии шах между най-добрите български шахматисти, а също и да премерят сили с изявени играчи.

Ще бъдат инсталирани и 5-метрова стена за катерене, два професионални батута и тенис маса. Дните на фестивала ще са част от топлото пловдивско лято, а това означава, че жаждата ще близък спътник по павираните улички. Тя предвидиливо ще може да бъде утолена в баровете, разположени в близост до всяко музикално ядро. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция