Модният манифест на Габриел Шанел

Изложба, посветена на великата дизайнерка, в Palais Galliera в Париж.

С над 30 хиляди костюма и най-голямата световна колекция от облекла от 18 век, 35 хиляди аксесоара, 85 хиляди фотографии и исторически документи, Palais Galliera в Париж е единственият подобен храм на модата във Франция, превърнал се в музей през 1977 година. На 16 юли 2018 година затваря врати след богат сезон от невероятни изложби. Тази есен, две години по-късно, Palais Galliera ще отвори отново. До този момент музеят е бил домакин на много временни изложби, но през 2020 ще се фокусира и върху разработването на новите подземни зали на пространството с площ от над 670 m², дело на архитекта Доминик Брард, чийто интериор ще разказва за модата от 18 век. Така Palais Galliera се превръща в единствения постоянен музей на модата във Франция.

Как става възможна подобна трансформация?

С безрезервната помощ на Maison Chanel.

Това е и подходящ повод за организирането на изложба, посветена на Габриел Шанел. Невероятната съдба на Коко заслужава мащабна ретроспектива, разглеждаща не само огромната империя, която успява да създаде от нищото, но и нюансите на хилядите животи, събрани в един, които Шанел успява да изживее, превъплътявайки се в ролята на романтична любовница, феминистка, творец, визионер. Тя успява да очертае силуета на новата жена, вдъхвайки й сила да промени света, започвайки от себе си.

Рокля, есен-зима, 1970-1971, Palais Galliera © Julien T. Hamon

 

Подкрепена от Chanel, изложбата "Габриел Шанел, моден манифест" ще бъде разделена на 10 части и ще включва над 350 артефакти, водещи ни на дълго творческо пътешествие, пълно със стил, блясък и така липсващата ни днес романтика на една истинска мечтателка.  

 
 
© Ministry of Culture - Media library of Architecture and Heritage, Dist. RMN-Grand Palais / François Kollar

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция