Честният знак на любов на Ник Кейв

Изложбата "Stranger Than Kindness" отваря врати в Копенхаген.

Stranger Than Kindness, изложбата, спонсорирана от Gucci, която ни кани на пътешествие из света на Ник Кейв, трябваше да отвори врати за посетители през март тази година. Поради извънредната ситуация в цял свят откриването беше отложено, но не и отменено - всички, които искат да станат част от това незабравимо преживяване, могат да го направят в част от Кралската библиотека в Копенхаген - The Black Diamond, до февруари 2021, когато, надяваме се, светът ще се завърне към обичайния си (или пък нов, по-добър) ритъм.

Royal Danish Library

Какво ще видим

Огромна колекция от предмети, над 300 на брой, разпределени в осем стаи - създадени или събирани от Ник Кейв през целия му живот. Немалка част от тях са влизали в ролята на необходимия пламък, за да се запали творческия процес по написването на дадена песен, например. Самият Кейв, който и е част от кураторския екип на изложбата, споделя, че изложените предмети са материала, който ражда и храни официалната му работа - музиката.

Има огромно количество от странични неща като рисунки, карти, списъци, картини, фотографии, колажи, драсканици, които съставят тайния архив на всеки артист. Сами по себе си те не са изкуство, но са част от една изключително вълнуваща структура, която спомага създаването на песен, книга, сценарий.

Stranger Than Kindness е биографична изложба, пресъздаваща офиса на Ник Кейв. Според него тя притежава необичайна сила, смел подход, насочена е към неясното бъдеще, но е здраво стъпила в миналото.

Royal Danish Library

Кристина Бек, куратор на изложбата, разказва пред AnOther Magazine:

Архивът на Ник Кейв е огромен и разнообразен. Ако все пак трябва да посоча някои акценти, те със сигурност ще са следните: пресъздаването на офиса му, колекцията от тефтери, които разкриват начина на писане на Ник, дъвката на Нина Симон, специално заета от Уорън Елис, както и песента Shattered History, създадена и записана специално за изложбата.

Royal Danish Library

За мен беше огромна изненада да открия, че всички тефтери и тетрадки на Ник Кейв са ръчно правени от него. Преди да започне да се занимава с музика той посещава арт училище, което и запалва интереса му към изкуствата до ден днешен. Не очаквах, че Ник Кейв ще се адаптира към формата на изложбата толкова лесно. Това е сложен процес, който обикновено отнема години, лишен е от рокендрол. Когато се обърнахме към него с покана за изложба преди три години, той не беше въодушевен от идеята. Не ми се струва, че се приема като носталгичен човек, затова представата за голяма биографична изложба не го грабна. Но в процеса на работа нещата се измениха, идеята започна да се променя, да расте. Веднъж ми каза, че за него “споменът се е превърнал в творчески акт”, което, поне за мен, обяснява как изложбата извървява своя път от носталгията към бъдещето.

Royal Danish Library

Royal Danish Library

Поглеждаме напред, странни и влюбени в музиката на Ник Кейв до 21 февруари 2020

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция