Тиха изложба за линията, която води

Творби на Иван Шопов и Георги Маринов в галерия DOZA.

Изложбата

Rhythm представя двама автори, които работят с изкуството не само като художници. И двамата са успешни музиканти с художествено образование и висока визуална култура. Двете форми на изкуство нерядко се преплитат, но в изложбата Rhythm заглавието е единствената пресечна точка. Това е така, защото като дисциплинирани и методични художници - графици, Cooh и Хорхе отделят своето визуално творчество от ежедневното им занимание – музиката. Иван Шопов и Георги Маринов правят мостове в автентичното звучене. Видимо и в художествените им работи, които няма защо да се обясняват и поставят в контекст. В тях линията води през и отвъд времето, така както прави звукът, който идва отдалеч.

Иван Шопов

Определя себе си като многолик артист – художник, музикант, продуцент, композитор, естет и новатор. Завършил е графика в Националната художествена академия, работи прави илюстрации, обложки и плакати за своите и други музикални проекти. Има осем самостоятелни изложби. 

Иван Шопов, Mothership

Като музикант участва в над 250 музикални издания, сред които редица солови и колаборативни албуми. Това го превръща в една от водещите фигури на европейската електронна ъндърграунд сцена. Различните му проекти обхващат DnB, IDM, джаз, ambient до съвременна музика. Има зад гърба си над 120 плочи за някои от най-големите международни лейбъли. Част от собствената му продукция, както и музиката на артисти, в които е повярвал, излиза чрез неговите лейбъли - Etheraudio Records и ABCD. Автор е на композиции за съвременни танцови и театрални продукции, между тях са музиката за 15 представления на Дерида Денс. Работи по проекти за късометражни филми и интерактивни инсталации. С лекота създава мост между музикалната история и съвременния вкус, между автентичния изворен звук и съвременното звучене. Сред най-популярните му албуми в тази посока са “Канатица” заедно с Авигея, “InFusion” заедно с Теодосий Спасов и албумите “Кукер”, и “Оренда” с проекта Бalkansky. Преподава аналогов и дигитален саунд дизайн в НХА. 

One Man

Георги Маринов

Георги Маринов (Хорхе) също завършва графика в Национална художествена академия. Като график работи най-вече в областта на високия печат и ксилографията. Участва в много колективни изложби и има една самостоятелна. 

Като музикант - изпълнител свири на гайда и диджериду в “Oratnitza”, “Тъпани и гайди” и “The Groovin’ Pipers”. С тях концертира в цял сввят: Малайзия, Русия, Канада, САЩ и цяла Европа. Заедно с “Oratnitza” участва в композирането на музиката за церемониите по откриването и закриването на Световното Първенство по Художествена Гимнастика през 2018 година. С музиката си участва и в множество телевизионни предавания и формати. С всички тези проекти Хорхе работи в сферата на етно фюжън музиката. Най-популярните албуми с негово участие са “Folktron” и “Alter Ethno”.

Георги Маринов (Хорхе)
 

Може да посетите изложбата от 26 юни до 11 юли

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция