Доза добро документално кино от HBO Европа

Заглавията са от Чехия, Унгария, Румъния и Полша.

Документалистиката на HBO e с традиция и в онлайн стрийминг платформата HBO GO има над 270 документални филма и 25 документални поредици, а развитието на местните продукции е един от приоритетите за централна Европа. 

Любителите на документалното кино ще могат да се насладят на следните истории

Her Mothers (Нейните майки, Унгария)

Вираг е бивш член на парламента в Унгария, като напуска политиката след лично разочарование. Тя и приятелката й музикант Нора решават да осиновят дете, въпреки факта, че за еднополовите двойки е изключително трудно да създадат семейство в Унгария. След две години чакане в несигурност им се обаждат с предложение  да станат осиновители на момиче, което живее с приемни родители. Нора и Вираг казват "да“ на момента. Вираг приема естествено ролята си на майка, докато за Нора е трудно да определи мястото си в новия формат на семейството. Страхът й, че младото момиче не се нуждае от две майки, я кара да си задава екзистенциални въпроси за собствената си самоличност. Освен препятствията да станат родители, те се сблъскват и с дискриминация срещу еднополовите семейства, което оказва все по-голямо влияние върху живота и плановете им за бъдещето. Филмът е продуциран от Campfilm в копродукция с HBO Европа (изпълнителни продуценти от Ханка Кастелицова и Анна Заворски) и с участието на Match Frame Productions. Световната премиера е на фестивала Hot Docs в Торонто, Канада. 

Lessons of Love (Уроците на любовта, Полша)

Четири десетилетия Джола прави това, което се очаква от нея. Майка на шест деца и съпруга на насилващ съпруг, тя носи грим и цветни дрехи, за да се преструва, че всичко е наред. Един ден нещо в нея се пречупва и  тя намира сили да напусне мъжа си и да започне живота си отначало. Започва да общува с приятелките си, да танцува в Café Smile, да пише стихове и песни. Тя пее за любовта - нещо, за което винаги е мечтала, но никога не е преживяла. Неочаквано среща Войтек, който се отнася с нея като с кралица. Ще успее ли Джола да се открие и да прегърне любовта за първи път? Особено, когато разбере, че има по-малко време, отколкото е предполагала? "Уроците на любовта“ е филм на Малгожата Голишевска и Каша Матея. Изпълнителни продуценти от страна на HBO Европа са Ханка Кастелицова и Изабела Попух. Световната премиера е на фестивала Hot Docs в Торонто, Канада. 

Two Roads (Два пътя, Чехия)

Филмът разказва историята на група, която обикаля света повече от 20 години. Групата The Tap Tap е формирана в музикалния клас на Института Йедличка, образователен център с нестопанска цел за деца и възрастни с увреждания. Лидерът на групата Шимон Орнест се стреми да помогне на тези музиканти да постигнат заслужен успех и да използват вдъхновяващите си изпълнения за борба със стигмата към хората с увреждания. Историята проследява личните отношения и преживяванията на пътуващите музиканти по време на репетициите и ежедневието им, на фона на подготовката на кулминационен концерт и дебют на нова песен. Режисьорът Радован Сибрт създава откровен наблюдателен документален филм около тази енергична и остроумна група и техния ексцентричен лидер. Продуценти са PINK Productions и HBO Европа (Ханка Кастелицова и Тереза ​​Полачова). Световната премиера е на фестивала Hot Docs в Торонто, Канада.

Acasă (Домът ми, Румъния)

Филмът ни пренася в изоставено водохранилище в непосредствена близост до кипящите от живот квартали на Букурещ, където семейство Еначе живее в перфектна хармония с природата в продължение на две десетилетия – спят в колиба на брега на езерото, ловят риба голи и следват ритъма на сезоните. Когато се планира тази зона да се трансформира в обществен парк, те са принудени да изоставят нетрадиционния си живот и да се преместят в града, където въдиците са заменени от смартфони, а безгрижните следобеди - от класните стаи. Докато семейството се бори да се адаптира и да поддържа връзката си помежду си, членовете му започват да поставят под въпрос своето място в света и какво може да бъде бъдещето им. Деветте деца и техните родители се борят да намерят начин да запазят семейството си обединено в бетонната джунгла. Със съпричастно и кинематографично внимание режисьорът Раду Циорничюк предлага на зрителите в своя пълнометражен дебют убедително реална приказка за бедно семейство, живеещо на границата на обществото в Румъния, борещо се другите да приемат неговата представа за свобода. Документалният филм е продуциран от Manifest Film в копродукция с HBO Европа, Corso Film (Германия) и Kino Company (Финландия), с подкрепата на Румънския филмов център. Продуцент за HBO Румъния е Алина Дейвид, а изпълнителен продуцент за HBO Европа е отново Ханка Кастелицова. 

Световната премиера на Acasă, My Home (Румъния), бе на филмовия фестивал Sundance, където спечели специалната награда на журито за кинематография. Лентата наскоро спечели наградата "Златен рог“ на и на филмовия фестивал в Краков.  

Return to Epipo (Завръщане в Епипо, Унгария)

В края на 80-те години много унгарски деца мечтаят да посетят единствен по рода си летен лагер. За лятната си ваканция момчета и момичета отиват далеч от реалността на последните дни на социализма в една въображаема земя, наречена Епипо. Лагер с ролеви игри и магии, където те дори комуникират на създаден за посетителите специален език. Харизматичният водач на лагера е обожаван от децата и те го гледат като магьосник, но зад невинните игри се прокрадва зловеща сянка на унижение и прикрито насилие. Когато в днешно време дъщерята на един от бившите посетителки на Епипо - режисьорът Джудит Олах, иска сама да посети летен лагер, Джудит намира за неочаквано трудно да пусне детето си. След 25 години мълчание тя се събира отново със старите си спътници в опит да разбере как островният и загадъчен свят на тъмните тайни на Епипо все още е част от тях. Филмът е продуциран от Campfilm в копродукция с HBO Европа. Световната му премиера бе на CPH:DOX в Копенхаген, а в HBO GO се очаква към края на годината.

Колектив (Румъния)

Филмът, който вече е достъпен у нас, разглежда темата за важността на разследващата журналистика в показването на истината, в следствие на трагичния инцидент през 2015 г. с 27 загинали и 180 ранени по време на пожар в букурещкия клуб Колектив. Филмът проследява журналистическите разкрития за мащабна злоупотреба в здравеопазването, след като голяма част от пострадалите почиват в болници от рани, които не са били животозастрашаващи. Продукция е на режисьора Александър Нанау с едноименната му продуцентска компания, HBO Европа и Samsa Film Luxembourg.

Полският Холивуд (Полша)

Документалният филм, който бе премиерен у на миналата седмица, разказва универсална история за преследването на голямата мечата. Полският режисьор Павел Фердек тръгва по стъпките на полските евреи емигранти, които са едни от основателите на големите филмови компании в Холивуд. Филмът е копродукция на HBO Европа, East Beast, EBH Polska и Mazovia Instatute of Culture, с подкрепата на Полския филмов институт и откри филмовия фестивал в Краков, 2020 г. 

За момента българската документалистика на HBO Европа e представена с "Бетонни фараони“ и "Хотел Рай“.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция