Изложба в памет на Кристо

До 19 юли в Софийска градска художествена галерия.

„Бягаща ограда...”, 1998 г.

Две хелиогравюри (фотогравюри), печатани в 4 цвята върху ръчна хартия 

 

 

С тази изложба Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години. 

Независимо от житейските превратности, чувството за космополитност и предопределеност на неговия  житейски и циливилизационен избор, Кристо никога не е скривал своя български произход. Срещата му с Жан-Клод в Париж през 1958 година се превръща в повратна точка в неговия живот и творчество, раждайки щастливото съзвучие на един изключително хармоничен и успешен артистичен тандем.

В експозицията посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на СГХГ, придобити през 2015 г., когато бе представена за първи път в България изложбата "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2914“. 

Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията. Към литографиите и фотогравюрите са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Mайкъл Кимелман /“The New York Times“/, Джери Салц, руската журналистка Анна Толстова /"Коммерсантъ Weekend"/, написани веднага склед смъртта на Кристо. Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат възможност да видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев,  направено в неговото ателие в Ню Йорк.

„Мастаба” – 1240 цветни варела, 1998 г., офсетова литография, ситопечат, към проекта „Мастаба" за Абу Даби, започнат през 1977 г. 

 

Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

„Бягаща ограда...”, 1998 г.

 

Грано литография и колаж, печатана в 8 цвята върху ръчна хартия "Фабриано" 

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция