Кино, вдъхновено от “това, което е написано добре”

Тази година шестото издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще се осъществи под мотото “Възпитание на чувствата” и ще се проведе между 18 октомври и 8 ноември.

“Това, което е написано добре, никога не омръзва. Стилът е самият живот, това е кръвта на мисълта.”, казва един от най-забележителните писатели на Западния свят Гюстав Флобер, чийто роман “Възпитание на чувствата” е вдъхновение за мотото на предстоящото шесто издание на кино-литературния фестивал CineLibri.

Класическите литературни произведения - онези, които са написани истински добре и никога не омръзват, се появяват в различни етапи от животите ни, за да ни предадат мъдростта, съхранена в изящните слова и пренесена през вековете. Да, няма как да не се съгласим с Флобер, че наистина стилът е самият живот и това е кръвта на мисълта. Тъкмо заради това тази година между 18 октомври и 8 ноември ще затаим дъх пред големия екран, отново ще изпълним залите и ще отдадем дължимото на Нейно величество класиката. Бурно ще аплодираме вкуса, стила и думите. Ще се поклоним до земята пред едни от най-големите творци на всички времена и заедно ще отбележим 140 години от смъртта на безсмъртния Флобер.

Макар и 2020 година да ни изненада, затваряйки ни в домовете си, благодарение на нея открихме, че за да се спасим, винаги можем да влезем там, където е най-сигурно. В себе си. Според множество психологически проучвания основните емоции, на които сме способни, са щастие, тъга, страх, отвращение, гняв, изненада. Многократно минахме през всяка една от тях. Потърсихме спасение в старите томове, лежащи на рафтовете в библиотеките ни. Успяхме да се вгледаме в душите си и да наблюдаваме реакциите си. Съумяхме да бъдем по-големи от тревогата и да възпитаме чувствата си. Предстои бавно да вървим към светлата страна. По-отговорни, по-смирени, по-добри. И това, което най-много заслужаваме, е да си позволим да пируваме в разкоша на седмото изкуство.

CineLibri за поредна година ще се появи в редица градове в целия си блясък, но тази есен, ще ни бъде по-нужно от всякога. Както е казал непреходният Балзак: “Обстоятелствата се променят, принципите никога”. Фестивалът пищно ще отбележи 170 г. от смъртта му и ще ни покаже, че макар и в различни обстоятелства онова, което е истински важно, винаги съумява да си проправи път. А в мрачни времена най-голямо спасение откриваме в любовта, киното и литературата. Защото без любов не можем. Без грижа за себе си и за другия съществуването ни е немислимо. 

Изборът на тема на тазгодишното издание не е случаен. Преодоляването на изпитания от какъвто и да било порядък възпитава чувствата и изгражда характера. В известен смисъл изпитанията са дар, защото ни насърчават да преосмислим ценностите си. Да се вгледаме по-внимателно в себе си и другите. Да направим трезва равносметка и да обновим  живота си. И тъй като каузата на Синелибри 2020 се родее с концепцията на проекта #НавънКъмСебеСи, в официалния клип на фестивала ще зърнете лицата на всички онези прекрасни актьори, които ни поднесоха откъси от бележити драматургични произведения чрез онлайн платформата АртАкция. В смисъла на тази инициатива повярваха десетки хиляди почитатели на киното и театъра. Съприкосновението с творци от такъв ранг, особено в смутни времена, е ясен знак за неотменимата роля на изкуството – да възвисява духа. В подкрепа на проекта #НавънКъмСебеСи се отзова и бизнесът в лицето на екипа на Филип Морис България.

Петър Вълчев е оператор и монтажист, музиката е дело на Марио Григоров, за кастинга носи отговорност Кремена Димитрова, гласът зад кадър е на Васил Върбанов. Режисьор и продуцент е Жаклин Вагенщайн. Участват актьорите: Бойка Велкова, Владимир Пенев, Весела Бабинова, Христо Мутафчиев, Лили Гелева, Иван Бърнев, Лилия Маравиля, Велислав Павлов, Йоана Буковска-Давидова, Деян Донков и Свежен Младенов.

Пожелаваме си есен, в която да се подкрепяме с вино и ябълки, понеже изнемогваме от любов. Пожелаваме си есен, в която литературата и киното да тържествуват. Есен, в която музикалният фон да е Бетовен, роден преди 250 години. И чиято великолепна и ненадмината музика ще си припомним между 18 октомври и 8 ноември.

Фестивалът и тази година ще има международен конкурс за пълнометражни игрални филми, както и паралелна филмова програма, която ще ни срещне отново с международни творци. Разбира се, отново ще даде възможност на режисьори от цял свят да участват в конкурса за късометражен филм, вдъхновен от литературно произведение. Миналата година селекцията от къси филми закри фестивала и показа на публиката, че кратките истории заслужават също толкова бурни аплодисменти, колкото и пълнометражните продукции. Все пак не бихме си позволили да спорим с Марк Твен, който някога казал: “Ако имах повече време, щях да ти напиша кратко писмо.” Защото късата форма на разказ е висша форма на изкуство, която изисква време, внимание, прецизност и отдаденост. Повече за конкурса можете да научите тук.

Няма как да знаем какво ни готви утрешният ден. Вярваме, че добрите писма са на път и знаем, че каквото и да се случи, ще имаме есен, в която истински да се насладим на най-милото ни. На киното и литературата. До тогава нека пазим мислите си светли и да се вслушваме в мъдростта на класиците. “Целият прогрес, на който можем да се надяваме, е да направим хората малко по-малко зли.” Отново Флобер, който умее да възпитава чувства. 

Виждаме светлината в края на тунела, която блести могъщо с яркостта на прожектор и ни готви много изненади.

CineLibri 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура”, Национален фонд "Култура”, Национален филмов център, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция