Апелът на Салгадо

Бразилският фотограф получи подкрепата на куп знаменитости в борбата с коронавируса, застрашаващ населението на Амазония.

Бразилският фотограф Себастиао Салгадо е фигура, уважавана в целия свят не само заради изключителния талант да запечатва и разказва болката по най-красивия начин, но и заради безбройните каузи, зад които застава в последните десетилетия. Последният апел, който Салгадо отправя към бразилското правителство, е свързан с борбата срещу Ковид-19 и бързото разпространение на заразата из амазонските племена. Териториите, които населяват, са строго защитени, но поради създалата се извънредна ситуация, мерките са разхлабени. Миньори, ловци и дървосекачи безнаказано навлизат в териториите на племената, а това, в съчетание с липсата на достъп до медицинска помощ, ги излага на смъртна опасност. Ковид-19 вече е разпространен из обитателите на Амазония, а спешни мерки и помощ липсват. Сценарият се повтаря: преди пет века огромна част от населението умира заради зарази и болести "донесени" от европейските колонизатори. Оттогава до днес епидемологичните кризи са убили по-голяма част от популацията на Амазонка. Към апела на Салгадо за спешна помощ от бразилските власти с цел предотвратяване на епидемия сред и без това застрашените от изчезване племена, се включват имена като Мерил Стрийп, Жизел Бюндхен, Педро Алмодовар, Мадона.

Instagram

"Тези коренни популации са част от изключителната история на човешкия вид. Изчезването им би било огромна загуба както за Бразилия, така и за целия свят", пише Салгадо.

Петицията може да бъде подписана ето тук.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция