Отбелязваме Деня на Земята със специална програма по National Geographic

Три документални заглавия, които ни канят на дълги и незабравими пътешествия.

През април 1970 г. милиони хора по целия свят се мобилизират, за да поискат защита за планетата, която наричаме свой дом. Този исторически ден поставя началото на съвременното движение за опазване на околната среда, известно като Ден на Земята. Петдесет години по-късно то се е превърнало в най-мащабното гражданско събитие, в което взимат участие повече от един милиард души всяка година. В деня на това монументално събитие обикновено хората из целия свят излизат, за да помогнат да почистим нашата планета, да засадят дървета и да възстановят красотата на Земята. Но тази година е различна, много по-различна от всички останали. Докато по-голямата част от световното население остава по домовете си, National Geographic ще доведе природата при тях, за да вдъхне надежда и възхищение към Земята.

Във време, когато хората в нашия взаимосвързан свят повече от всякога имат нужда от надежда, National Geographic отбелязва Деня на Земята с три световни и емоционално заредени документални премиери, които вдъхват оптимизъм за нашата динамична планета, любов към животинските ѝ обитатели и грижа за сегашните и бъдещите поколения.

От 21 часа на 22.04., едновременно по National Geographic и National Geographic WILD, ще се излъчи двучасовият документален филм "Джейн Гудол: Надеждата“,който ще разкрие на зрителите следващата глава от живота на д-р Гудол, показвайки как тя вдъхновява бъдещите поколения. Ще надникнем зад камерата с продукцията ""Окаванго: река на мечтите - божествени пътешествия“ , която ще покаже какво е необходимо, за да уловиш кадри на диви животни в техния естествен хабитат с изследователите от National Geographic Бевърли и Дерек Жубер. Ще се присъединим и към фотографа на National Geographic Джоел Сарторе, който има за мисия да заснеме част от животните по света, във "Фотосъкровищница: най-редките създания“ .

National Geographic, Joe Redl

"Джейн Гудол: Надеждата“ ще бъде излъчен премиерно по National Geographic и National Geographic WILD на 22.04. от 21 часа. Този многопластов документален филм разказва за огромното наследство и принос на д-р Гудол, простиращи се в над четири десетилетия. С иновативния си подход тя спомага за трансформирането на природозащитната дейност, грижата за животните и тяхното опазване и се превръща в икона от световен мащаб. Ще проследим създаването на базирания на общности подход за опазване "Tacare“ на Jane Goodall Institute, програмата за младежи "Roots & Shoots“, както и нейните забележителни дейности в защита на шимпанзетата и човечеството. Тази история е за една забележителна жена, която не просто се надява на един по-добър свят – тя го постига!

"Докато бях в горите на Гомбе ме обземаше чувство за духовна осъзнатост; започнах да разбирам, че всичко е взаимосвързано“, казва Гудол. "Оттогава насам с всеки изминал ден става все по-ясно, че климатичните промени са екзистенциална заплаха за нашия природен свят и ако унищожим този свят, унищожаваме бъдещето си. Всеки ден всеки един човек има възможност да повлияе с малки, но значими решения, а когато милиарди души направят правилния избор, ще започнем да преобразяваме света. Не се предавайте, винаги има път напред.“

"Окаванго: река на мечтите - божествени пътешествия“ представя невероятен поглед към поредицата за Окаванго зад кадър, където се разкриват усилията и драматичните събития, съпътстващи заснемането на продукцията. Това е едно много лично пътешествие на Дерек и Бевърли Жубер, които искат да открият сърцето и душата на величествената река. Тяхното приключение ги отвежда до почти фатален за Бевърли инцидент с ранен бивол. Това променящо живота събитие е огледално отразено в инцидент с лъвица, която също бива ранена от бивол. Филмът ще ни покаже едно пътуване от драматичните до смешните ситуации и обратно, като пример за ежедневието на една изследователска експедиция.

Beverly Joubert, Terra Mater Factual Studios, Wildlife Films Pty. Ltd

"Фотосъкровищница: най-редките създания“ 

National Geographic, Erin Harvey

Последвайте фотографа на National Geographic Джоел Сарторе в неговото пътуване около света, за да заснеме някои от най-редките диви животни на планетата. Тези поразителни фотографски портрети на над 5000 животински вида стават част от Photo Ark – 25-годишен проект на Джоел, който цели да документира животните по света, преди да изчезнат. Когато погледнем тези животни в очите, започваме да изпитваме загриженост за тях и да разбираме значението им за благоденствието на планетата ни. Спасявайки тези видове, ние всъщност спасяваме себе си.

Филмът разглежда факторите, които водят до изчезването на различни видове, включително покачването на световния океан, обезлесяването, появата на агресивни видове, замърсяването и човешкото развитие, които оказват съществено влияние върху оцеляването на животните на планетата. Пътешествайте със Сарторе из целия свят, докато той се опитва да спаси тези същества, като кара хората да "погледнат животните в очите, докато все още имаме време да ги спасим“.

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция