Сто години самота

КО-ОП представя пилотна изложба към проекта A-LONEliness на литовката Кристина Чимбаре.

Какво обича самотата? Кого посещава? С какво се храни? Има ли възраст? Рядко явление ли е? 

От 5-ти до 12-ти март КО-ОП дава платформа на своеобразен разговор именно по тази тема. Пространството за изкуство и събития представя пилотната изложба към проекта A-LONEliness на литовката Кристина Чимбаре, който е насочен към повишаване на осведомеността и започването на разговор за самотата - състоянието най-често свързано с възрастни хора или такива, които са физически изолирани. В различна степен тя засяга всеки един от нас и не се влияе от определена възраст, социален или икономически статус. Все повече млади хора днес са изправени пред този проблем. С увеличаването на динамиката на нашето всекидневие и преследване на химерата за “перфектния живот”, диктувана ни от социалните мрежи и догми, ние забравяме да се свързваме със себе си и с хората около нас.

Изложбата поставя началото на един дългосрочен проект – онлайн платформа, която събира личните истории на всеки един от нас и ги споделя чрез текстове, видеоклипове и снимки. В галерията на КО-ОП ще бъдат представени портрети на хора от различни държави, които споделят своите уникални истории чрез разговори лице в лице. Зад всеки портрет стои лична история, която разбива табуто и говори открито за преживяването и преодоляването на състоянието на самотата.

Кристина

"Идеята да събирам историите на различни хора от цял свят, които са изпитали това толкова неприятно усещане за самота и да ги комбинирам с моята страст към фотографията, се роди през 2019 година, малко след като бях започнала доброволческа дейност към фондация "Смокиня“. Тогава имах непреодолимото желание да споделя моята лична история и разкажа за чувството "самота“. Отне ни около 4 месеца да стартираме проекта с първото интервю, което взех от мой близък приятел и което ще видите сред историите, включени в изложбата. Започнахме без да имаме ясната представа как се прави – използвахме една обикновена маса с нощна лампа на нея, камера и искреното желание да съхраним красотата от разказана история. След седмица го направихме и с друг наш приятел и с друг, след това с друг, и друг, и друг и така успяхме да запишем цели 15 истории, включително и моята лична. Така проектът A-LONEliness оживя като част от моята доброволческа програма към фондация "Смокиня“, споделя младата авторка Кристина Чимбаре. 

Стефан

Събитието е част от дългосрочния доброволчески проект OffLINE– FROM VOLUNTEER TOWARDS EMPLOYED (2018-2-BG01-KA125-048205), съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. Фондация "Смокиня" е координатор на проекта.

Официалното откриване на изложбата: 5-ти март от 19:00ч. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция