Звезди посред бял ден на изложба, посветена на Harper’s Bazaar

До 14 юли почитателите на модата и дизайна могат да се докоснат до блясъка от страниците на списанието. Мястото - историческата улица „Риволи“, в близост до Лувъра.

Обикновено в края на февруари, когато в Париж се провежда традиционната седмица на модата, Холивуд се пренася в Европа. Причините са две – съпътстващите модни събития, на които звездите са ВИП гости, както и личните срещи на екипите им (най-вече личните им стилисти) с модните дизайнери на големите модни компании, за да се обсъдят светските им гардероби. Когато филмовите диви са обвързани с договор, какъвто е случаят с всички рекламни лица на LV, Armani, Balenciaga, Burberry, заровете са хвърлени и ограниченията в избора се свеждат до марките, които платят най-много пари. В по-малка част от случаите стилистите следят новите звезди, изгряващи на небосклона на модата и ги включват в гардероба със светските изяви на своите прочути клиентки.

Всъщност, нищо не се е променило от времето, когато най-знатните дами във висшето общество са били тогавашната версия на звездни клиенти за големите модни студия. Това е и запазено в архивите на първото в света списание за мода – Harper’s Bazaar, което посрещна Холивуд на парижка земя, в рамките на изложбата Harper’s Bazaar – първото списание за мода, която се откри преди дни в прочутия Музей на дизайна на историческата улица "Риволи“, в близост до Лувъра. 

До 14 юли вратите на музея за отворени за всички посетители, които искат да се докоснат до красотата и блясъка от страниците на списанието, което се появява за първи път на 2 ноември 1867-а. Оттогава до днес изданието е синоним за класа, оригинални артистични проекти и събития, които събират А-отбора на Холивуд. Специално за изложбата от Ел Ей в Париж пристигнаха актрисите Деми Мур, Гуинет Полтроу, Анди Макдауъл, а от парижката модна седмица в архивите на модата попаднаха и топ моделите – сестрите Джиджи и Бела Хадид, Карли Клос и бившата половинка на медийния магнат Рупърт Мърдок – Уенди Мърдок. 

През годините на страниците на списанието, са представяни артисти като Салвадор Дали и Ман Рей, а главните редактори на изданието – Кармел Сноу и Даяна Врийланд са незабравими легенди в бранша и вдъхновение за много модни журналисти. Дългогодишният артистичен директор на списанието, руският имигрант Алексей Бродович, е създал култови проекти, които провокират и днес. 

"Harper’s Bazaar е явление в модната журналистика. Списанието създаде стандарти, които се следват и днес с голям успех!“, коментира при откриването на изложбата настоящата главна редакторка Гленда Бейли.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция