Ирански филм с берлинската „Златна мечка“

Режисьорът на „Тук няма зло“ не присъства на церемонията, забранено му е да напуска страната.

"Тук няма зло“ на иранския режисьор Мохамед Расулов беше отличен с наградата "Златна мечка“ на 70-ия Международен кинофестивал в Берлин. 42-годишният Расулов се намира под домашен арест в Иран, затова наградата беше приета от дъщеря му, която заедно с майка си живее в Германия. Почти целият актьорски екип със сълзи в очите прие овациите на присъстващите в залата на Берлинале паласт за тази заслужена награда. "Тук няма зло“ беше прожектиран като последен филм в конкурсната програма и вероятно преобърна предварителните класации на повечето журналисти. Филмът е разсъждение за границите на личната свобода в условията на диктатура в държавата, за това доколко индивидуалното без/действие може да спре или да подпомогне режима. Възхита и подкрепа към онези, които се осмеляват да кажат "Не!“ на диктатурата.

"Няма стени, които могат да спрат идеите, надеждата или любовта. Но благодарение на стените, виждаме колко малки и жалки са диктаторите – каза продуцентът на филма КавехФарнам Този приятел тук, този златен мечок, скоро ще иде в моята страна и ще каже на Мохамед, че не е сам. А пък Мохамед ще му покаже колко много мили и миролюбиви хора има в Иран.“

Всъщност за последните десет години "Златната мечка“ за трети път ще отпътува за Иран.

"Сребърна мечка. Голямата награда на журито“ за американския "Никога, рядко, понякога, винаги“ на Илайза Хитман. Филмът се занимава с проблема за аборта при непълнолетни момичета. Със средствата на минимализма се разказва голямата драма за решението да се сложи край на живота след 18-тата седмица.

"Сребърна мечка“ за най-добра женска и мъжка роля отиде съответно за германката Паула Беер“ ("Ундина“) и италианския актьор Елио Германо("Hidden Away“).

Хон Сан Су получи приза за най-добър режисьор за "Жената, която бяга“. Като сценаристи бяха отличени братята близнаци от Италия Фабио и Дамяно ДИноченцо за "Bad Tales“.

"Сребърна мечка - Берлинале 70" отива при френските режисьори Беноа Дьолепин и Гюстав Керверн за "Delete History", филм за зависимостта на съвременния човек от смартфоните и за измамния живот онлайн. В една от сцените се появява писателят Мишел Уелбек. Филмът е комедия, а пък комедиите рядко биват селектирани в състезателните програми на кинофестивалите. Досега наградата се наричаше "Алфред Бауер", но тази година името на първия директор на Берлинале беше премахнато, докато специална комисия не установи достоверността на съмненията за нацисткото му минало.

Решенията на журито поднесоха доста изненади, например пренебрегването на немския "Берлин-Александерплац“, за който повечето  немски журналисти бяха убедени, че няма как да остане извън наградите. Но най-голямата изненада беше отличаването със "Сребърна мечка“ за изключителни художествени постижения на 80-годишния оператор на "ДАУ.Наташа“ ЮргенЮргес. Председателят на международното жури Джеръми Айрънс съобщи, че това било трудно взето решение, след дълги спорове и в крайна сметка е разцепило журито. Несъгласията са идвали не толкова поради съмнения в художествените качества на филма, колкото са засягали морала в подхода на авторите към използваните "актьори“. Наградата връчи самият Айрънс, няколко от членовете не ръкопляскаха. "ДАУ. Наташа“ срещна острата съпротива на германските медии и най-вероятно това решение тепърва ще бъде обстоятелствено анализирано от кинокритиката.

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция