Париж и Кристиан Лубутен

С изложбата "Exhibition[niste]" надникваме в света на големия дизайнер.

Обувките са само пиедестал. Онова, което ме интересува, е силата на жената, която ги носи.

Изложбата "Exhibition[niste]"в Palais de la Porte Dorée в Париж е покана към посетителите за разходка из огромната вселена, представляваща таланта на Кристиан Лубтуен, кралят на червените подметки. Ролята му в съвременната мода е огромна, а с годините името му се е превърнало в истинска институция, пример за изключителна работа в различни дисциплини.

© Jose Castellar

Лубутен с куратора на изложбата Оливие Габе

В началото на творческия си път Лубутен насища моделите си с богати мотиви и цветове, вдъхновени от любовта му към изкуството и различните култури. Отворена към света, щедра и пищна, креативността на дизайнера се храни от страстта му към пътуване и различни примери от поп културата, театъра, танцовото изкуство, литературата и киното.

Christian Louboutin's Royal Strass shoe ©Jean-Vincent Simonet

 

Изложбата, която продължава до лятото, ще разкрие творческия процес на дизайнера, селектирайки най-добрите му работи не само от личната му колекция, но и такива, които никога до този момент не са били представяни. Компания ще им правят и модели, родили се от ексклузивни колаборации на Лубутен с различни артисти, сред които са режисьорът и фотограф Дейвид Линч, британското дуо Whitaker Malem, испанската хореографка Бланка Ли, пакистанският артист Имран Куреши и други.

Роден в 12-ти квартал на Париж, съвсем близо до Palais de la Porte Dorée, Кристиан Лубтуен е силно повлиян от архитектурата и богатите орнаменти на сградата. Именно Palais de la Porte Dorée е и едно от най-ранните вдъхновения на Лубтуен. Той се прехласва по наситената с орнаменти фасада още от 12-годишен, когато създава първите си скици.

© Guillaume Fandel

По-късно, когато започва да се занимава с дизайн сериозно, "открадва" цял репертоар от форми и мотиви за моделите си, сред които и известните обувки Maquereau, вдъхновени от аквариума, помещаващ се в сградата.

Там младият Лубутен забелязва знак, забраняващ на дамите да носят обувки с висок ток. Този знак е основа за създаването на иконичния модел Pigalle, обновяван в годините по повод различни колекции.

Където и да отида, винаги посещавам градина, музей, църква, впечатляващи сгради. Основният ми похват и начин, по който оставам вдъхновен, е отвореното съзнание. Отивам там, където другите хора не биха.

Изложбата може да посетите от 25 февруари до 26 юли

Christian Louboutin's iconic Pigalle shoe ©Jean-Vincent Simonet

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция