Изложба на Филип Колберт в галерия Структура

Наричан още „кръщелник на Анди Уорхол“, творбитe на британския артист са истинска експлозия от стилове.

 

Филип Колберт (р. 1979 в Пърт, Шотландия, живее и работи в Лондон) е известен със своя мултидисциплинарен подход, който му позволява да създаде "истински“ свят на изкуството. Той работи в областта на живописта, скулптурата, модата и дизайна. Наричан "кръщелник на Анди Уорхол“, Колберт развива традицията на поп-арта и създава съвременни разкази, влизайки в диалог с автори като Ричард Хамилтън, Джеймс Розенкуист и Рой Лихтенщайн, като ги въвежда в дигиталната ера.

 

 

За него съвременният художник е човек, който се изявява в различни области. Филип Колберт създава иконичния бранд The Rodnik Band, вдъхновен от пост поп-арт движението, прави дизайн на мебели и дори "опакова“ с винил едно BMW 7 със своята запазена марка – пържени яйца на очи.

Самият той се определя като "нео поп сюрреалист“, термин, който акцентира както върху хибридния характер на изкуството му, така и върху запомнящата му се личност, изпълнена с хумор и изненади. Един от любимите му герои е гигантският лобстер, превърнал се в негово алтер его. Филип Колберт не просто създава работи. Той самият е произведение на изкуството, винаги появявайки се с направените от самия него ярки костюми.

 

 

Всеки сантиметър от работите му е пресечна точка на различни исторически референции и аналогии със съвременността. Производството на картини, скулптури, дрехи и мебели има общо със света, в който живеем, където масовият продукт взима надмощие и запазената марка е най-важното оръжие. Сътрудничеството с големи звезди на музикалната сцена и модни икони само потвърждава разбирането му за отвореността на света и изкуството. В картините на Колберт препратки от миналото се съчетават с разпознаваеми знаци на съвременността. Платната му са много цветни и ярки и изразяват желанието на художника да подчертае нашия постоянен глад за информация и да разшири максимално границите на живописта.

 

 

В своите работи Филип Колберт често коментира и мрачните страни на живота, в частност консуматорството. Съчетанието между светлината и мрака е ключов елемент в последните му произведения. Изкуството му се превръща в черно огледало на реалността.

 

 

Първата изложба на Филип Колбер в България става факт с партньорството на VIVACOM. Операторът има дългогодишни традиции в подкрепата на изкуството и културата. Като част от стратегията си да прави световното изкуство достъпно за българската публика компанията подпомага реализирането на фотографски експозиции на артисти от ранга на Лени Кравиц, Брайън Адамс, Стив Маккъри и други. И тази година VIVACOM продължава да инвестира ресурси в значими проекти в сферата на културата. VIVACOM e сред партньорите на АртАкция с рубриката VivaTalks.

Изложбата може да разгледате от 15 февруари до 28 март в галерия Структура

бюлетин

още реакция