Голямата награда за международна драма от Сънданс 2020 е за филм с българско участие

Юлиян Атанасов е оператор на иранския филм „Ялда, нощ за прошка”.

Филмът на режисьора Масуд Бакши "Ялда, нощ за прошка” бе удостоен с най-престижното и желано отличие на Сънданс – Голямата награда на журито за международен драматичен филм. Оператор на копродукцията между Иран, Франция, Герания, Швейцария и Люксембург е българинът Юлиян Атанасов, познат на публиката със своята работа в "Източни пиеси”, "Островът” и "С лице надолу” на Камен Калев, "3/4” на Илиян Метев, филма-омнибус "Мостовете на Сараево”, "Seaburners” на Мелиса Йонел и др. А повече за фотографиите на Юлиян Атанасов може да разберете тук.

"Ялда, нощ за прошка” е показан за първи път точно преди година в Иран, на Fajr Филм Фест в Техеран, а международната му премиера беше преди седмица в програмата на Сънданс. Историята проследява премеждията на една млада жена, която е обвинена за убийството на собствения си съпруг. Съдът произнася смъртна присъда. В нощта за прошка властите я включват на живо в телевизионно предаване, за да може единственото дете на съпруга й да прости престъплението й, но се случват неочаквани събития по време на ефира и двете жени са поставени пред сериозен избор.

Въпреки интереса от страна на екипа селекционери на Сънданс към филма и желанието им самият режисьор да има възможност да го представи пред публиката в Юта, САЩ отказват виза на Масуд Бакши. Прожекцията на "Ялда, нощ за прошка“ в София е в рамките на Международния конкурс на София Филм Фест и очакваме режисьорът да представи филма си пред българската публика.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция